Desery Przepis na:
Ajerkoniakowy sernik na zimno

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10237
Dodano: 08.07.2015
Odsłon: 2662
Składniki
- Masa serowo-ajerkoniakowa:
- twaróg z wiaderka 1kg
- ajerkoniak 1 szkl.
- żelatyna 4 pełne łyżki
- śmietanka 30% lub 36% 330 ml
- cukier puder 1 i 1/3 szkl.
- dodatkowo:
- biszkopty okrągłe ok. 20 dag
- truskawki 30-50 dag
- galaretka truskawkowa 1
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej (nie wrzącej) wody, odstawić do lekkiego wystudzenia. Twaróg zmiksować z ajerkoniakiem, wlewać powoli przestudzoną żelatynę nadal miksując. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie wmieszać łyżką do masy serowo-ajerkoniakowej.
Spód blachy 24 x 24cm wyłożyć biszkoptami. Wylać na nie masę serowo-ajerkoniakową. Wstawić do lodówki.
Truskawki umyć, pozbyć się szypułek, pokroić w grubsze plastry, wyłożyć na wierzch sernika, Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody, wystudzić do lekkiego stężenia, smarować truskawki, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. (ponieważ zabrakło mi galaretki, wierzch truskawek posmarowałam odrobiną musu truskawkowego). Smacznego :-)
Komentarze do przepisu (4)

zabecka 22 lutego 2016Zgłoś do usunięcia
Ajerkoniak zawsze mam - więc przepis wędruje do książki:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 08 lipca 2015Zgłoś do usunięcia
Idealny <3 Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 08 lipca 2015Zgłoś do usunięcia
Bajeczny :) Palce lizać :D0 Kto głosował? | Odpowiedz