Do góry

Desery Przepis na:

Ajerkoniakowy sernik na zimno

Ajerkoniakowy sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10237

Dodano:

Odsłon: 2662

w taki upał jak ostatnio nikomu chyba nie chce się włączać piekarnika, więc polecam sernik na zimno z dodatkiem ajerkoniaku, smaczny, lekki, rozpływający się w ustach

Składniki

  • Masa serowo-ajerkoniakowa:
  • twaróg z wiaderka 1kg
  • ajerkoniak 1 szkl.
  • żelatyna 4 pełne łyżki
  • śmietanka 30% lub 36% 330 ml
  • cukier puder 1 i 1/3 szkl.
  • dodatkowo:
  • biszkopty okrągłe ok. 20 dag
  • truskawki 30-50 dag
  • galaretka truskawkowa 1
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szkl. gorącej (nie wrzącej) wody, odstawić do lekkiego wystudzenia. Twaróg zmiksować z ajerkoniakiem, wlewać powoli przestudzoną żelatynę nadal miksując. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, delikatnie wmieszać łyżką do masy serowo-ajerkoniakowej.
    Spód blachy 24 x 24cm wyłożyć biszkoptami. Wylać na nie masę serowo-ajerkoniakową. Wstawić do lodówki.
    Truskawki umyć, pozbyć się szypułek, pokroić w grubsze plastry, wyłożyć na wierzch sernika, Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody, wystudzić do lekkiego stężenia, smarować truskawki, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. (ponieważ zabrakło mi galaretki, wierzch truskawek posmarowałam odrobiną musu truskawkowego). Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń