Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Teraz będzie w połowie tak samo jak u Ewy ale tylko w połowie. Przepis na to ciasto mam od jakiegoś czasu.Krem który obie robimy tak samo jak dla mnie jest super tak więc polecam. Sama mam zamiar wypróbować je na sposób Ewy czyli na kruchym cieście:-))
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4386
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11918
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6791
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5599
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4386
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11918
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6791
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5599
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli cukier po łyżce nadal ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ciągle ubijamy. Na koniec dodajemy partiami wymieszaną z kakao mąkę i delikatnie najlepiej drewnianą łyżką mieszamy. W ten sposób ładnie go napowietrzymy i upiecze się nam puszysty biszkopt. Wylewamy go na tortownicę 20 - 22 cm. Smarujemy i wysypujemy tylko jej dno. Bokami ładnie nam się przyklei i nie opadnie a przynajmniej nie powinien opaść:-)))Pieczemy w 170 stopniach 35 - 40 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Możemy też delikatnie odkroić wierzch który jest zrumienioną słodką skorupką na której nie koniecznie będzie się trzymał krem. Ciasto możemy również upiec w prostokątnej blaszce 28x23
Wszystkie składniki na masę za wyjątkiem masła połączyć i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego słoika, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubić masło na puch i dodawać po łyżce masy ze słoika. Można to ciasto zrobić na dwa sposoby: 1) posmarować blat dżemem i tu faktycznie pasuje dżem porzeczkowy na dżem wyłożyć większą część kremu i przykryć drugim blatem na wierzch którego wykładamy resztę kremu i posypujemy gorzką startą czekoladą. 2) biszkopt upieczony w prostokątnej formie ścinamy jedynie wierzch smarujemy dżemem a na to wykładamy całość kremu po czym posypujemy tartą czekoladą.