Do góry

Desery Przepis na:

Alkoholik

Alkoholik

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 1619

Dodano:

Odsłon: 10886

Teraz będzie w połowie tak samo jak u Ewy ale tylko w połowie. Przepis na to ciasto mam od jakiegoś czasu.Krem który obie robimy tak samo jak dla mnie jest super tak więc polecam. Sama mam zamiar wypróbować je na sposób Ewy czyli na kruchym cieście:-))

Składniki

  • Jajek 5szt.
  • Cukier 3/4szklanki + 1szklanka
  • Mąka pszenna 2/3 szklanki
  • Kakao gorzkie 2łyżki
  • Wiórki kokosowe 1szklanka
  • Kasza manna 1szklanka
  • Wódka 1szklanka
  • Masło 1kostka
  • Gorzka czekolada 1tabliczka
  • Dżem porzeczkowy
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Alkoholik

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli cukier po łyżce nadal ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ciągle ubijamy. Na koniec dodajemy partiami wymieszaną z kakao mąkę i delikatnie najlepiej drewnianą łyżką mieszamy. W ten sposób ładnie go napowietrzymy i upiecze się nam puszysty biszkopt. Wylewamy go na tortownicę 20 - 22 cm. Smarujemy i wysypujemy tylko jej dno. Bokami ładnie nam się przyklei i nie opadnie a przynajmniej nie powinien opaść:-)))Pieczemy w 170 stopniach 35 - 40 minut.
    Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Możemy też delikatnie odkroić wierzch który jest zrumienioną słodką skorupką na której nie koniecznie będzie się trzymał krem.
    Ciasto możemy również upiec w prostokątnej blaszce 28x23

  2. Wszystkie składniki na masę za wyjątkiem masła połączyć i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego słoika, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubić masło na puch i dodawać po łyżce masy ze słoika.
    Można to ciasto zrobić na dwa sposoby:
    1) posmarować blat dżemem i tu faktycznie pasuje dżem porzeczkowy na dżem wyłożyć większą część kremu i przykryć drugim blatem na wierzch którego wykładamy resztę kremu i posypujemy gorzką startą czekoladą.
    2) biszkopt upieczony w prostokątnej formie ścinamy jedynie wierzch smarujemy dżemem a na to wykładamy całość kremu po czym posypujemy tartą czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

panka 10 stycznia 2014 To ciacho jest pyszne , mówiłam Ci to już, prawda ? Pozdrawiam cieplutko :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 09 stycznia 2014 Czy dobrze rozumiem, iż przepis na masę to: po jednej szklance cukru, wiórek kokosowych, wódki, kaszki oraz 1 masło ? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 06 stycznia 2014 a ja wypróbuję na biszkopcie w takim razie :)), Kasiu, a powiedz mi, do biszkoptu w tym przypadku nie dodajemy proszku do pieczenia?, bez tego jak nie zajedzie się białek będzie ładnie trzymał? Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń