Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Alpejski chlebek to pyszne ciasteczka adwentowe, popularne w Szwajcarii i południowych Niemczech. Wyjątkowo smaczne i łatwe do zrobienia.
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 212
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1700
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 144
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 551
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 212
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1700
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 144
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 551
Składniki
Margarynę utrzeć z cukrem. Wbić dwa jajka i wsypać szczyptę soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do margaryny. Wsypać kakao, cynamon i przyprawy i wszystko krótko zamieszać.
Ciasto wyjąć na stolnicę lekko podsypaną mąką i szybko zagnieść. Następnie podzielić na sześć części. Z każdej części uformować wałeczek( średnica 2 cm) o długości blaszki do pieczenia.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć 3 wałeczki na blachę. Piec około 10- 15 minut w temperaturze 180 stopni ( termoobieg). Ciasteczka powinny być jeszcze miękkie, ale upieczone. Tak samo upiec kolejne 3 wałeczki.
Przygotować lukier. Cukier puder, sok z cytryny i trochę wody wymieszać na gładką masę. Waleczki po wyjęciu z piekarnika natychmiast posmarować lukrem i pokroić na 2 cm ukośne plasterki. Ostudzić na kratce. Przechowywać w zamkniętej puszce. Po kilku dniach ciasteczka są coraz lepsze.