Do góry

Desery Przepis na:

Alpejski chlebek

Alpejski chlebek

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 3759

Dodano:

Odsłon: 3230

Alpejski chlebek to pyszne ciasteczka adwentowe, popularne w Szwajcarii i południowych Niemczech. Wyjątkowo smaczne i łatwe do zrobienia.

Składniki

  • 250 g margaryny lub masła
  • 250 g cukru
  • 2 jajka średniej wielkości( małe 3 sztuki)
  • szczypta soli
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g kakao
  • szczypta cynamonu, kardamonu, mielonych goździków( można dodać też gałkę muszkatołowa lub anyżek)
  • Lukier:
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1- 1,5 łyżki ciepłej wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Alpejski chlebek

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć z cukrem. Wbić dwa jajka i wsypać szczyptę soli. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do margaryny. Wsypać kakao, cynamon i przyprawy i wszystko krótko zamieszać.

  2. Ciasto wyjąć na stolnicę lekko podsypaną mąką i szybko zagnieść. Następnie podzielić na sześć części. Z każdej części uformować wałeczek( średnica 2 cm) o długości blaszki do pieczenia.

  3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć 3 wałeczki na blachę. Piec około 10- 15 minut w temperaturze 180 stopni ( termoobieg). Ciasteczka powinny być jeszcze miękkie, ale upieczone. Tak samo upiec kolejne 3 wałeczki.

  4. Przygotować lukier. Cukier puder, sok z cytryny i trochę wody wymieszać na gładką masę. Waleczki po wyjęciu z piekarnika natychmiast posmarować lukrem i pokroić na 2 cm ukośne plasterki. Ostudzić na kratce. Przechowywać w zamkniętej puszce. Po kilku dniach ciasteczka są coraz lepsze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń