Do góry

Desery Przepis na:

Ambasador

Ambasador

Autor:

Przepisów i artykułów: 2539 Ocena: 18868

Dodano:

Odsłon: 12942

Coś dla smakoszy słodkości.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ambasador

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta na spód placka:

    Margarynę zmiksować z dżemem, dodać jajko, cukier i stopniowo dodawać mleko. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, sodą oczyszczoną i połączyć z margaryną i dokładnie wszystko wymieszać. Gotowe ciasto przelać do wcześniej przygotowanej tortownicy o średnicy 26 cm. Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut, po czym ostudzić. Trzy galaretki ugotować oddzielnie w szklankach wody, zaś jedna galaretkę gotujemy tak jak w opisie na opakowaniu.


  2. Wykonanie masy:

    Żółtka utrzeć z cukrem. Budyń wymieszać w ½ szklance mleka. Resztę mleka zagotować, dodać utarte żółtka, rozpuszczony budyń i cały czas mieszając ugotować krem. Po czym krem ostudzić i utrzeć z masłem. Następnie krem podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao i pokrojone obie czekolady. Do drugiej orzechy (lekko zrumienione na suchej patelni), do trzeciej dodać pokrojone galaretki.


  3. Składanie placka:

    Na spodzie placka rozkładamy masę kakao , druga warstwa to masa z orzechami. Na górę placka rozkładamy starannie masę z galaretką i zalewamy tężejącą galaretką.

  4. Gotowy placek przenosimy w chłodne miejsce. Najlepiej go kroić na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń