Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe, kruche z czekoladą - świetnie wyglądają i tak samo smakują... :)
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2203
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 961
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23152
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2203
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 961
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23152
Składniki
Miękkie masło ucieramy mikserem na średnich obrotach, następnie dodajemy w kilku partiach cukier i dalej miksujemy, aż do uzyskania puszystej masy. Na końcu wbijamy jajko oraz wlewamy esencję waniliową i dalej miksujemy. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i etapami wsypujemy do masy. Orzechy i czekoladę rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta.
Miskę z powstałym ciastem przykrywamy folią aluminiową lub folią spożywczą i wkładamy na ok. godzinę do lodówki.
Przygotowujemy dwie blaszki i wykładamy je papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180° C. Wyciągamy z lodówki ciasto i układamy je w kształcie placuszków o średnicy ok. 5-6cm na blaszce, pamiętając o zachowaniu odległości ok. 3cm między nimi.
Ciasteczka pieczemy 15 minut. Najlepiej smakują z zimnym mlekiem.... Mniam! :)