Do góry

Desery Przepis na:

Ananasek

Ananasek

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 1173

Dodano:

Odsłon: 1030

Pyszne ciasto z dodatkiem, którego najważniejszym elementem jest ananas

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 puszka ananasów
  • 1 budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kostka masła
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy piana jest już lśniąca, zmniejszamy obroty miksera i dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Blaszkę o wymiarach 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°. Pieczemy ok 30-35 minut. Studzimy.

  2. Krem:

    Odsączamy ananasy z zalewy. Jeśli jest jej mniej dolewamy do niej wody, tak aby zyskać 1,5 szklanki płynu. Szklankę odsączonego soku zagotowujemy, w pozostałej ilości rozprowadzamy budyń, mąkę oraz cukier. Wlewamy do gotującego soku, ciągle mieszając gotujemy jeszcze chwilę aż nasz budyń będzie gęsty. pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy z żółtkami na jednolitą masę, ciągle ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Ananasa z puszki kroimy w kostkę. Dodajemy do masy, mieszamy.

  3. Beza:

    Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Kiedy piana jest lśniąca dodajemy wiórki kokosowe. Blaszkę, w której piekliśmy ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy bezę. Równomiernie rozprowadzamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°. Pieczemy ok 20-25 minut. Studzimy.

  4. W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy cukier i dodajemy sok z cytryny.

    Przystępujemy do składania ciasta (najlepiej zrobić to w blaszce, w której wcześniej piekliśmy biszkopt i bezę, wystarczy wyłożyć ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia).

    Wykładamy biszkopt, nasączamy go przygotowanym ponczem. Na ciasto wykładamy masę budyniową, a następnie przykrywamy bezą. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie możemy śmiało delektować się smakiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 11 lutego 2018 Oj zjadłabym taki kawałek nawet po dzisiejszym placku :)))Pysznie się prezentuje! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń