Do góry

Desery Przepis na:

Aromatyczna śliwkowa tarta

Aromatyczna śliwkowa tarta

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1950

Dodano:

Odsłon: 455

Zapomniałam kupić cukru... a następnie okazało się, że mam w lodówce tylko jedno jajko... a potem wylałam na podłogę śmietanę... zaczęłam knuć i kombinować... Efekt? Jedna z najlepszych tart, jakie w życiu zrobiłam. Aromatyczna, lekka i charakterna. Czasami chyba warto być ciapą.

Składniki

  • kruche ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 550
  • ¾ kostki zimnego masła
  • 1 łyżka lodowatej wody
  • nadzienie:
  • ok. 450-500g świeżych lub mrożonych śliwek węgierek
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ opakowania budyniu waniliowego
> 6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ZRÓB KRUCHE CIASTO, czyli podstawę tarty

    Na stolnicę lub do dużej miski wysyp mąkę. Dodaj zimne masło, posiekane w kostkę. Rozetrzyj to paluchami lub posiekaj nożem, aż powstanie taka swego rodzaju kruszonka. Dodaj łyżkę lodowatej wody. Teraz należy szybko zagnieść, nie musi być idealnie! Ciasto kruche nie przepada za pieszczotami - chodzi o to, żeby je szybko połączyć w jedną, zwartą całość, nie napowietrzać i nie ocieplać, bo wtedy nie będzie dostatecznie kruche. Z ciasta zrób kulę, rozpłaszcz ją odrobinę, zawiń w folię spożywczą i do lodówy na pół godziny. W międzyczasie możesz przygotować formę do pieczenia tarty i rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
    Gdy ciasto będzie już dostatecznie zimne, rozpłaszcz je dłonią lub wałkiem na okrągły placek i wylep nim formę do tarty tak, aby było mniej więcej równe... bo chcesz, aby równo się upiekło.. (Ten typ ciasta, bez żółtek i śmietany, nie da się rozwałkować, więc nie próbuj!). Postaraj się wykonać te wszystkie czynności jak najszybciej, gdyż kruche ciasto nie lubi się ogrzewać w temperaturze pokojowej.
    Teraz ponakłuwaj spód widelcem, aby ciasto podczas pieczenia nie wstawało i wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
    Po tym czasie zrumieniony spód wyciągnij z piekarnika i zmniejsz jego temperaturę do 180 stopni.
    Najtrudniejsze za Tobą!

  2. ZRÓB NADZIENIE, czyli serce tarty

    Śliwki pokrój podle własnej fantazji i rozłóż na podpieczonym spodzie. Ja preferuję raczej malutkie cząstki śliwek, ale oczywiście możesz je pokroić po prostu na połówki.
    Do miski wlej mleko, wbij do niego jajko i rozmąć je razem rózgą lub trzepaczką. Teraz dodaj do tej mieszanki cukier wanilinowy, cynamon oraz proszek budyniowy. Wymieszaj dokładnie i powstałym, aromatycznym płynem zalej śliwki.

  3. UPIECZ TARTĘ, czyli tchnij w nią duszę

    Formę wstaw ponownie do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po wyciągnięciu wystudź i posyp cukrem pudrem lub zajadaj na ciepło, bo taka tarta jest najpyszniejsza.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń