Do góry

Desery Przepis na:

Babeczka cytrynowa

Babeczka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 2363

Dodano:

Odsłon: 582

Sezon na babeczki w pełni - tym razem wersja cytrynowa, orzeźwiająca. Nieduża , szybka- w sam raz na podwieczorek.

Składniki

  • 5 jaj
  • szklanka mąki pszennej
  • kostka masła 200 gram
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • garść suszonej żurawiny
  • lukier cytrynowy:
  • cukier puder plus sok z cytryny
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babeczka cytrynowa

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temp.pokojowej, cytryna sparzona i wyszorowana.
    Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po 1 żółtku, następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, startą skórkę cytryny i wyciśnięty z niej sok.
    Z białek ubić gęstą pianę, delikatnie połączyć z ciastem. Na koniec wsypać garść żurawiny.

  2. Foremkę wysmarować tłuszczem i posypać mąkę, przelać ciasto. Piec ok. godziny w temp.180 st. Sprawdzić patyczkiem czy już gotowe.
    Przestudzić i polać lukrem cytrynowym (cukier puder plus sok z cytryny).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń