Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki cytrynowe z różanym lukrem

Babeczki cytrynowe z różanym lukrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 882 Ocena: 18400

Dodano:

Odsłon: 1510

Najsmaczniejsze cytrynowe babeczki, umiarkowana słodycz z nutą delikatnej kwasowości.

Składniki

  • mąka pszenna 255 g
  • 3 jajka
  • drobny cukier 160 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • olej 170 ml
  • sok z 3-4 cytryny
  • ew. trochę mleka
  • Lukier z płatkami róż
  • 2 mandarynki lub pomarańcze
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babeczki cytrynowe z różanym lukrem

Przygotowanie

  1. Wychodzi ok.14 babeczek.
    .
    Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
    Cytrynę wyszoruj i sparz.
    Zetrzyj skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach.
    Wyciśnij sok z cytryny.

    Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    Stopniowo dodawaj mąkę a pod koniec olej z sokiem z 3/4 cytryny i skórkę cytrynową.
    Formę do babeczek wyłóż papilotkami.
    Do każdej włóż po cząstce mandarynki lub pomarańczy, potem nałóż ciasto do 3/4 ich wysokości.

    Piec w temperaturze 185 ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

  2. Potem polać lukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 12 kwietnia Cudowne! I do tego z moim ulubionym smakiem.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pani_Domu 30 marca Śliczne! I ta mandarynka na dole, świetny pomysł! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 marca Sister, nie stresuj mnie tu w nocy, bo nie usnę ;P
Fajne ciacha, moje małe dziewczyny byłyby w 7 niebie i nie mówię, że my też nie :) Pychotka :D
Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń