Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najsmaczniejsze cytrynowe babeczki, umiarkowana słodycz z nutą delikatnej kwasowości.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 563
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3654
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2783
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 222
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 277
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 563
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3654
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 2783
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 222
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 277
Składniki
Wychodzi ok.14 babeczek. . Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Cytrynę wyszoruj i sparz. Zetrzyj skórkę z cytryny na tarce o drobnych oczkach. Wyciśnij sok z cytryny. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawaj mąkę a pod koniec olej z sokiem z 3/4 cytryny i skórkę cytrynową. Formę do babeczek wyłóż papilotkami. Do każdej włóż po cząstce mandarynki lub pomarańczy, potem nałóż ciasto do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 185 ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Potem polać lukrem.