Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki kajmakowe z kajmakowym kremem

Babeczki kajmakowe z kajmakowym kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10221

Dodano:

Odsłon: 15008

pyszne, słodkie, ekspresowe, małe co nieco. dla wielbicieli kajmaku i nie tylko

Składniki

  • Składniki na babeczki (ok. 24 szt.)
  • mąka pszenna 3 szkl.
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona 1/4 płaskiej łyżeczki
  • miękkie masło 20 dag
  • cukier 1 szkl.
  • sól 3/4 łyżeczki
  • masa kajmakowa (u mnie orzechowa) 1/2 szkl.
  • olej roślinny 1/4 szkl.
  • cukier waniliowy 1
  • jajko 4
  • maślanka 3/4 szkl.
  • Krem:
  • masa kajmakowa ok. 1 szkl.
  • miękkie masło 30 dag
  • sól szczypta
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę należy przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugiej misce utrzeć masło, cukier, cukier waniliowy i sól do uzyskania puszystej masy. Następnie powoli dodać masę kajmakową i miksować przez ok. minutę. Dodać powoli jajka i olej. Nastepnie dodawać suche składniki naprzemiennie z maślanką, do momentu połączenia. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i przełożyć do każdej ciasto. Piec w temp. 180 C przez 15-20 min, do złotego koloru babeczek.

    Krem: Miękkie masło miksować przez ok. 2-3 min. do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Powoli po jednej łyżce dodawać masę kajmakową, następnie sól. (Im więcej masy kajmakowej dodamy, tym krem będzie słodszy i gęstszy). Krem nakładamy na całkowicie ostudzone babeczki za pomocą rękawa cukierniczego.

  2. Babeczki przechowywac w lodówce.

  3. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 20 listopada 2015 Ale cudne! Chętnie porwałabym taką jedną :) Pycha! :D

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń