Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki marchewkowe z kremem z biłaych michałkow i czekolady MilkyWay

Przepis dnia 2016-02-13
Babeczki marchewkowe z kremem z biłaych michałkow i czekolady MilkyWay

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 537

Dodano:

Odsłon: 3134

Pyszne deikatne nie za slodkie.Idealne do popoludniowej kawy.

Składniki

  • 3 srednie marchewki
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody
  • 300ml gestej smietanki do ubijania
  • 250g serka mascarpone
  • 8 bialch michalkow
  • czekoladowe gwiazdki MilkyWay do ozdoby
  • czekoladowe kulki do ozdoby
  • 2 lyzeczki kakao
  • 2 lyzki czekolady MilkyWay do picia
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C.

  2. Oddzielamy bialka od zoltek.
    Mieszamy make, proszek do pieczenia, sode i cynamon.
    Cukier mieszamy z cukrem waniliowym.
    Marchewki obieramy i scieramy na drobnych oczkach.

  3. Ubijamy bialka Na sztywna piane.Dodajemy cukier i ucieramy az sie rozpusci.Nastepnie dodajemy zoltka.

    Po ubiciu dodajemy na przemian make i olej.
    Po utarciu wszystkich skladnikow odkladamy mikser i recznie mieszajac dodajemy marchewke.

  4. Przygotowujemy 24 papierowe pojemniczki na babeczki.Do kazdego wlewamy po duzej lyzce masy.

    Tak przygotowane babeczki pieczemy ok 22min w temperaturze 180 C.

    Po uplywie 22min najlepiej jest wyciagnac jedna babeczke i przekroic ja na pol zeby sprawdzic czy jest juz gotowa.Babeczki musza byc wilgotne i sprężyste wtedy smakuja najlepiej.Nie ma nic gorszego nic babeczki wysuszone na wior :/

  5. MASA :

    Do misy wlewamy schlodzona smietanke.Ubijamy ja na sztywno.Nie za dlugo bo zrobi sie z niej maslo.Do ubitej smietanki dodajemy serek mascarpone.

    Rozkruszamy 6 michalkow.Najlepiej zostawic je w temperaturze pokojowej beda wtedy miekkie i latwo sie utra.Tak przygotowane cukierki dodajemy do masy.

    Przygotowana mase rozdzielamy na 2 czesci.Do jednej dodajemy kakao i czekolade.

  6. Upieczone babeczki schladzamy,a nastepnie ozdabiamy masa ze szprycy.

    2 pozostale michalki kroimy na plastry.
    Gotowe babeczki ozdabiamy czekoladowymi dodatkami.



    SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń