Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babeczki marchewkowe z nutą imbirową"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
W jednym naczyniu mieszamy suche : mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową.
Do drugiego odmierzamy mokre: olej, miód, maślankę, jajko. Suche i mokre mieszamy.
Na koniec dodajemy startą na tarce marchewkę, starty imbir, otartą skórkę i sok z połowy cytryny. Mieszamy do połączenia składników.
Masę przekładamy do wyłożonej papilotkami muffinkowej formy i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190oC.
Zimne babeczki ozdabiamy kremem, na przykład z przepisu naszej ekspertki, Hanny Szymkiewicz (w ramce obok) i dekorujemy wiórkami z marchewki, listkami mięty itp.
Czas przygotowania 50 minut. Cena sztuki około 1,40 zł.
Do ciasta można dodać wiórki kokosowe.
Wartość odżywcza jednej sztuki 152 kcal Białko 5,1 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 32 g.Źródło: Rewia