Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babeczki pierniczkowe są świetnym dopełnieniem świątecznej atmosfery na wigilijnym stole. Ich korzenny zapach rozprowadza się po całym domu, wprawiając nas w pozytywny nastrój. Babeczki zachwycają nie tylko swoim wyglądem, ale i wspaniałym smakiem. Wypiek wychodzi wilgotny, miękki i lekki, a chrupiące orzechy dodają miłego kontrastu. Ten deser pokochają szczególnie milusińscy. Na wierzch możesz dodać składniki, które podkreślą ich smak, od bitej śmietany, przez fantazyjne kremy.
Papilotki, forma na muffinki, miska, misker, nóż, deska do krojenia
Polecam.
Odsłon: 261
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 360
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 846
Polecam.
Odsłon: 261
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 360
Leniwe kluski to kluski uwielbiane przez moją rodzinkę. Przepis na te kluski...
Odsłon: 846
Składniki
Przygotuj większą miskę. W misce wymieszaj wszystkie wymienione składniki na ciasto: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon, posiekane orzechy i sól.
W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, olej i miód. Wymieszaj mikserem do połączenia się składników. Masa powinna być gładka.
Gdy ciasto będzie już gotowe, nagrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Wybraną przez Ciebie formę na babeczki wyłóż papilotkami. Ciasto powinno być wypełnione do 3/4 wysokości. Wierzch babeczek posyp dropsami czekoladowymi.
Babeczki pierniczkowe piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut, aż do zrumienienia. Za pomocą patyczka sprawdź stopień upieczenia.
Gotowe muffinki odstaw na talerzu do wystudzenia. Dekoruj wymarzonym kremem, bitą śmietaną, czy gotowymi dodatkami.