Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babeczki po staropolsku"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 114
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 66
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 114
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 66
Składniki
Jajka umyj, białka oddziel od żółtek. Dodaj do białek szczyptę soli, ubij je na sztywną pianę. Dodawaj po jednym żółtku, nadal ubijaj. Dodawaj stopniowo cukier. Przesiej mąki i stopniowo, razem z sodą lub proszkiem do pieczenia, dodawaj do masy. Całość delikatnie wymieszaj.
Ciasto wlewaj łyżką do papierowych foremek (jedynie do połowy objętości), ustaw je na blasze w piekarniku, piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C.
Po wyjęciu posyp od razu cukrem pudrem. Podawaj, gdy wystygną. Możesz je ozdobić bitą śmietaną, owocami sezonowymi lub galaretką.
Jajka umyj, białka oddziel od żółtek. Dodaj do białek szczyptę soli, ubij je na sztywną pianę. Dodawaj po jednym żółtku, nadal ubijaj. Dodawaj stopniowo cukier. Przesiej mąki i stopniowo, razem z sodą lub proszkiem do pieczenia, dodawaj do masy. Całość delikatnie wymieszaj. 2 Ciasto wlewaj łyżką do papierowych foremek (jedynie do połowy objętości), ustaw je na blasze w piekarnku, piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C. Po wyjęciu posyp od razu cukrem pudrem. Podawaj, gdy wystygną. Możesz je ozdobić bitą śmietaną, owocami sezonowymi lub galaretką.
Jajka umyj, białka oddziel od żółtek. Dodaj do białek szczyptę soli, ubij je na sztywną pianę. Dodawaj po jednym żółtku, nadal ubijaj. Dodawaj stopniowo cukier. Przesiej mąki i stopniowo, razem z sodą lub proszkiem do pieczenia, dodawaj do masy. Całość delikatnie wymieszaj. 2 Ciasto wlewaj łyżką do papierowych foremek (jedynie do połowy objętości), ustaw je na blasze w piekarnku, piecz około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C. Po wyjęciu posyp od razu cukrem pudrem. Podawaj, gdy wystygną. Możesz je ozdobić bitą śmietaną, owocami sezonowymi lub galaretką.
CZAS: około 40 minutŹródło: Dobry Tydzień