Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babeczki ponczowe"
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 79
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 79
Składniki
Drożdże rozprowadź niewielką ilością ciepłego mleka. Dodaj po łyżeczce mąki i cukru. Odstaw.
Jajka ubij z cukrem. Masło rozpuść. Wyrośnięte drożdże dodaj do mąki. Dodaj jajka, masło i sól. Wyrabiaj, dodając ciepłe mleko. Ciasto wyłóż do foremek i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Przygotuj poncz. Zagotuj wodę z cukrem. Schłodź. Dodaj spirytus i esencję. Gdy babeczki wyrosną, piecz je 30 minut w temperaturze 200°C. Gdy ostygną, wyjmij babeczki z foremek. Zanurzaj je w ponczu i natychmiast wyjmuj.Źródło: Takie jest życie