Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-06-2022
Babeczki skąpane w ponczu z białym winem. Pyszne i aromatyczne.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1878
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101743
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6178
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1878
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101743
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6178
Składniki
12 babeczek. Formę do babeczek z kominem wysmarować tłuszczem. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru i odrobiną mleka. Zamieszać i odstawić do rozpuszczenia drożdży. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka ubić z pozostałym cukrem, przelać do mąki. Dodać mleko, masło, posiekaną skórkę pomarańczową i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być gładkie i lśniące. Ciasto przełożyć gałkownicą do foremek. Przykryć i odstawić na 30 minut do podrośnięcia. Piec w 190 C ok. 20 minut. Ostudzić. Poncz. Wszystkie składniki zagotować, przestudzić do 40 C. Babeczki zanurzać w ponczu aż całe nasiąkną. Potem przełożyć na kratkę do odcieknięcia. Bita śmietana. Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodać oba cukry. Babeczki udekorować śmietaną i owocami.