Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 18-06-2022
Babeczki skąpane w ponczu z białym winem. Pyszne i aromatyczne.
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3558
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 1577
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1077
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 200
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3558
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 1577
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1077
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 200
Składniki
12 babeczek. Formę do babeczek z kominem wysmarować tłuszczem. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru i odrobiną mleka. Zamieszać i odstawić do rozpuszczenia drożdży. Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka ubić z pozostałym cukrem, przelać do mąki. Dodać mleko, masło, posiekaną skórkę pomarańczową i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być gładkie i lśniące. Ciasto przełożyć gałkownicą do foremek. Przykryć i odstawić na 30 minut do podrośnięcia. Piec w 190 C ok. 20 minut. Ostudzić. Poncz. Wszystkie składniki zagotować, przestudzić do 40 C. Babeczki zanurzać w ponczu aż całe nasiąkną. Potem przełożyć na kratkę do odcieknięcia. Bita śmietana. Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodać oba cukry. Babeczki udekorować śmietaną i owocami.