Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie babeczki z kremem smietankowym o smaku wanilii I serkiem mascarpone.Niebo w gebie.
Składniki
Z podanej porcji ciasta wychodza 24 srednie babeczki. Piekarnik nagrzewamy do 180 C
Bialka oddzielamy od zoltek. W misie ubijamy bialka na sztywna piane. Wszystkie suche skladniki mieszamy razem i przesiewamy. W osobnej misie ucieramy maslo z cukrem.Jak juz bedzie utarte na puszysta mase dodajemy olej. Nastepnie na przemian dodajemy maslanke i suche skladniki.Dodajemy barwnik spozywczy. Na koniec dodajemy 2 lyzki kwasnej smietany lub jogurtu naturalnego. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy ubite bialka i juz recznie powoli mieszamy.
W foremce na babeczki rozkladamy papilotki i napelniamy je po jednej duzej lyzce ciasta kazda. Pieczemy w 180 C przez 16 minut.
MASA : Do misy wlewamy schlodzona smietanke i wsypujemy zmielony cukier puder.Laske wanilii rozcinamy i wyciagamy srodek.Dodajemy to do smietanki i zaczynamy ubijac. Gdy masa zacznie gestniec dodajemy mascarpone.Ubijamy jeszcze ok 2minut i wylaczamy mikser. Tak przygotowana masa zdobimy schlodzone babeczki. Ja swoje ozdobilam dodatkowo truskawkami.Mozna je posypac czym chcemy.Wedlug wlasnego uznania. Zycze smacznego :)