Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 555
Dodano: 23.02.2016
Odsłon: 740
> 6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Z podanej porcji ciasta wychodza 24 srednie babeczki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C
Bialka oddzielamy od zoltek.
W misie ubijamy bialka na sztywna piane.
Wszystkie suche skladniki mieszamy razem i przesiewamy.
W osobnej misie ucieramy maslo z cukrem.Jak juz bedzie utarte na puszysta mase dodajemy olej.
Nastepnie na przemian dodajemy maslanke i suche skladniki.Dodajemy barwnik spozywczy.
Na koniec dodajemy 2 lyzki kwasnej smietany lub jogurtu naturalnego.
Do tak przygotowanego ciasta dodajemy ubite bialka i juz recznie powoli mieszamy.
W foremce na babeczki rozkladamy papilotki i napelniamy je po jednej duzej lyzce ciasta kazda.
Pieczemy w 180 C przez 16 minut.
MASA :
Do misy wlewamy schlodzona smietanke i wsypujemy zmielony cukier puder.Laske wanilii rozcinamy i wyciagamy srodek.Dodajemy to do smietanki i zaczynamy ubijac.
Gdy masa zacznie gestniec dodajemy mascarpone.Ubijamy jeszcze ok 2minut i wylaczamy mikser.
Tak przygotowana masa zdobimy schlodzone babeczki.
Ja swoje ozdobilam dodatkowo truskawkami.Mozna je posypac czym chcemy.Wedlug wlasnego uznania.
Zycze smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)