Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki Red Velvet

Babeczki Red Velvet

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 543

Dodano:

Odsłon: 724

Lekkie babeczki z kremem smietankowym o smaku wanilii I serkiem mascarpone.Niebo w gebie.

Składniki

  • 1 1/3 szklanki maki pszennej
  • 1/4 szklanki maki kukurydzianej
  • szklanka drobnego cukru
  • 4 lyzeczki kakao
  • 1/2 lyzeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 duze jajka
  • 60g miekkiego masla
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki maslanki
  • paczka cukru waniliowego
  • lyzeczka czerwonego barwnika do jedzenia
  • 2 lyzki kwasnej smietany
  • MASA :
  • 300ml gestej smietanki do ubijania
  • paczka zmielonego cukru waniliowego
  • laska wanilii
  • 250g serka mascarpone
  • truskawki do ozdoby
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babeczki Red Velvet

Przygotowanie

  1. Z podanej porcji ciasta wychodza 24 srednie babeczki.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 C

  2. Bialka oddzielamy od zoltek.

    W misie ubijamy bialka na sztywna piane.

    Wszystkie suche skladniki mieszamy razem i przesiewamy.

    W osobnej misie ucieramy maslo z cukrem.Jak juz bedzie utarte na puszysta mase dodajemy olej.

    Nastepnie na przemian dodajemy maslanke i suche skladniki.Dodajemy barwnik spozywczy.
    Na koniec dodajemy 2 lyzki kwasnej smietany lub jogurtu naturalnego.

    Do tak przygotowanego ciasta dodajemy ubite bialka i juz recznie powoli mieszamy.

  3. W foremce na babeczki rozkladamy papilotki i napelniamy je po jednej duzej lyzce ciasta kazda.

    Pieczemy w 180 C przez 16 minut.

  4. MASA :

    Do misy wlewamy schlodzona smietanke i wsypujemy zmielony cukier puder.Laske wanilii rozcinamy i wyciagamy srodek.Dodajemy to do smietanki i zaczynamy ubijac.

    Gdy masa zacznie gestniec dodajemy mascarpone.Ubijamy jeszcze ok 2minut i wylaczamy mikser.

    Tak przygotowana masa zdobimy schlodzone babeczki.

    Ja swoje ozdobilam dodatkowo truskawkami.Mozna je posypac czym chcemy.Wedlug wlasnego uznania.

    Zycze smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń