Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z czekoladą i borówkami.

Babeczki z czekoladą i borówkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 2461

Dodano:

Odsłon: 311

Pyszne, delikatne, mięciutkie. Takie są te babeczki. Dodatek czekolady i borówek sprawia, że smakują obłędnie. Bardzo lubię robić i jeść babeczki. Szybko się je robi i pieką się szybciej niż duża babka. Świetnie się sprawdzą jako poczęstunek dla gości. Pasują na każdą okazję. Moje babeczki posypałam cukrem pudrem, ale można zrobić polewę, lub lukier i dowolnie je udekorować. Przy dekorowaniu największą frajdę mają dzieci. Z podanych składników zrobiłam 17 babeczek.

Składniki

  • 1 kostka masła (200g)
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g. czekolady mlecznej
  • Borówki amerykańskie
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babeczki z czekoladą i borówkami.

Przygotowanie

  1. Czekoladę posiekać nożem.

    Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i dalej ucierać.
    Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę,
    żeby składniki dobrze się połączyły.
    Na koniec wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać wszystko łyżką.

  2. Tak przygotowane ciasto przełożyć do foremek na babeczki wyłożonych
    papilotkami, do 3/4 wysokości.
    Na wierzchu każdej babeczki ułożyć po kilka borówek.

  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 30-35 minut.
    Czas pieczenia może się różnić, bo każdy piekarnik piecze inaczej.

    Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem, lub udekorować polewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń