Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyobraź sobie, że sięgasz po coś słodkiego, a oprócz miękkiego ciasta, rozpływa się w twoich ustach czekolada. Taki moment z pewnością poprawi samopoczucie i sprawi, że dzień będzie piękniejszy! Właśnie dlatego przygotowaliśmy dla ciebie przepis na babeczki z czekoladą w środku. Niewinne z zewnątrz, ale za to bogate wewnątrz. Ciasto jest puszyste, lekko kakaowe, a niespodzianka w środku to coś, co zaskoczy zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Przepis nie wymaga miksera ani skomplikowanych składników – wystarczy miska, łyżka i kilka, aby przygotować ciasto. Może okazać się, że wszystkie niezbędne produkty masz akurat w domu. Dzięki temu możesz zrobić ten przepis na ciasto bez wcześniejszego długiego planowania. Potrzebujesz do niego mąki pszennej, proszku do pieczenia, kakao, cukru, jajka, oleju i wody gazowanej. Dodatkowo oczywiście obowiązkowym składnikiem jest czekolada w kostkach. Możesz wybrać deserową albo mleczną – zależy od tego, jak wielkim miłośnikiem słodyczy jesteś.
Dzięki użyciu wody gazowanej babeczki są wyjątkowo lekkie, miękkie i puszyste. Z kolei olej sprawia, że ciasto staje się bardziej wilgotne, a nie suche i sypkie. Środek z czekoladą dodaje słodyczy i sprawia, że każda babeczka zyskuje efekt lawy, czyli rozpływającego się wnętrza. To idealny pomysł na prosty deser dla gości, a także domową przekąskę na ciepło dla dzieci.
Babeczki z czekoladą w środku doskonale smakują na ciepło. Kiedy wyciągniesz je z piekarnika, poczekaj aż delikatnie ostygną. Możesz je też jeść po całkowitym wystudzeniu. Dobrze smakują również kolejnego dnia, dlatego warto je przygotować wcześniej, np. przed imprezą w ogrodzie. To przepis doskonały dla początkujących i zapracowanych – szybki, prosty i zawsze udany. Jeśli masz ochotę na domowe wypieki bez zbędnego wysiłku, z pewnością stanie się Twoim nowym ulubionym.
Foremka do muffinek
Przygotowanie ciasta na babeczki jest bardzo proste. Wystarczy, że będziesz trzymać się przepisu krok po kroku i miksować stopniowo kolejne składniki. Ważne, aby na początku wymieszać produkty sypkie, a w osobnej misce zmieszać ze sobą składniki mokre. Ostatni krok to połączenie obydwóch zawartości misek.
Do przygotowania tego przepisu na babeczki z płynną czekoladą nie potrzebujesz specjalnego sprzętu. Wszystko to zrobisz rózgą kuchenną i silikonową łopatką. Aby ciasto dobrze się połączyło, jajko i woda gazowana powinny mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu masa będzie gładka i jednolita, a babeczki z płynną czekoladą ładnie wyrosną.
Zadbaj też o to, aby przełożyć ciasto na muffinki czekoladowe do ozdobnych papilotek. Może to być też specjalna forma z otworami. Wypełniaj papilotki tylko do ¾ wysokości, dzięki czemu babeczki nie wyleją się podczas pieczenia i zachowają ładny, zaokrąglony kształt.
Muffinki z czekoladą w środku piecz przez około 30 minut w 180°C. Po 25 minutach możesz delikatnie włożyć patyczek z boku (nie w czekoladę!). Jeśli wychodzi suchy, możesz wyłączyć piekarnik.
Przede wszystkim nie pomijaj w przepisie na muffinki z kawałkami czekolady oleju ani wody gazowanej. To dwa bardzo ważne składniki. Zastosowanie wody gazowanej to świetny trik – bąbelki powietrza sprawiają, że ciasto staje się bardziej napowietrzone, lżejsze i delikatniejsze. Nie warto jej zastępować zwykłą wodą, jeśli zależy Ci na idealnej strukturze.
Po dodaniu mokrych składników do suchych wystarczy wymieszać całość rózgą kuchenną lub silikonową szpatułką. Nie miksuj zbyt długo – chodzi o połączenie składników, a nie o napowietrzanie, tak jak np. przy biszkopcie kakaowym. Zbyt długie mieszanie może sprawić, że babeczki z czekoladą w środku będą twarde.
Każda babeczka z czekoladą w środku już sama w sobie pięknie wygląda. Nie trzeba jej specjalnie ozdabiać. Jeśli jednak chcesz podać muffinki na przyjęciu rodzinnym, imprezie w ogrodzie albo ważnym spotkaniu z bliskimi, to możesz delikatnie je oprószyć cukrem pudrem i udekorować kawałkami zielonej świeżej mięty. Dla podkreślenia słodkiego smaku, zrób polewę czekoladową (najlepiej z czekolady deserowej).
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1742
Polecam, pychota.
Odsłon: 572
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 466
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 1742
Polecam, pychota.
Odsłon: 572
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 466
Składniki
Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem.
Jajko zmiksuj z olejem i wodą.
Do suchych składników wlej mokre i dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi lub sylikonowej łopatki.
Formę na babeczki wyłóż papilotkami. Do połowy wysokości każdej z nich wlej ciasto. Na środku wyłóż po 1 kostce czekolady. Przykryj kolejną porcją ciasta. Ważne: papilotki powinny być wypełnione masą do 3/4 wysokości, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że masa wyleje się poza foremkę.
Piecz w 180 stopniach Celsjusza przez 30 minut.