Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sentymentalny powrót do dzieciństwa ,babeczki nieco zapomniane , wciąż pyszne i chętnie zjadane.
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 736
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424837
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10661
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 736
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424837
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10661
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336938
Składniki
Mąkę przesiać posiekać z masłem i proszkiem do pieczenia.
Cukier utrzeć z żółtkami dodać do mąki z masłem, zagnieść ciasto .Schłodzić 1 godz.
Foremki na babki natrzeć tłuszczem.Ciasto rozwałkować i foremkami wycinać kółka a następnie wklepać w foremkę aby pokryć całą powierzchnię.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni wstawić babki i piec 20 min lub na złoty kolor.
Babki wyjmować po przestudzeniu.
Galaretkę cytrynową i wiśniową rozpuścić w 11/2 szklanki gorącej gotowanej wody każdą.Żurawinę i morele przelać gorącą wodą.Gdy galaretki zaczynają krzepnąć napełnić nimi babeczki połowę żółtą i dodać żurawinę.Przed podaniem dodać bitą śmietanę.
Drugą połowę babek wypełnić galaretką wiśniową i dodać pokrojone morele.Przed podaniem dodać bitą śmietanę.
Śmietanę ubić na sztywno i dodawać w miarę potrzeby.Z podanej porcji wychodzi 30 babeczek.Smacznego!!!