Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sentymentalny powrót do dzieciństwa ,babeczki nieco zapomniane , wciąż pyszne i chętnie zjadane.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118027
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8378
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2100
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1530
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118027
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8378
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3109
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2100
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1530
Składniki
Mąkę przesiać posiekać z masłem i proszkiem do pieczenia.
Cukier utrzeć z żółtkami dodać do mąki z masłem, zagnieść ciasto .Schłodzić 1 godz.
Foremki na babki natrzeć tłuszczem.Ciasto rozwałkować i foremkami wycinać kółka a następnie wklepać w foremkę aby pokryć całą powierzchnię.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni wstawić babki i piec 20 min lub na złoty kolor.
Babki wyjmować po przestudzeniu.
Galaretkę cytrynową i wiśniową rozpuścić w 11/2 szklanki gorącej gotowanej wody każdą.Żurawinę i morele przelać gorącą wodą.Gdy galaretki zaczynają krzepnąć napełnić nimi babeczki połowę żółtą i dodać żurawinę.Przed podaniem dodać bitą śmietanę.
Drugą połowę babek wypełnić galaretką wiśniową i dodać pokrojone morele.Przed podaniem dodać bitą śmietanę.
Śmietanę ubić na sztywno i dodawać w miarę potrzeby.Z podanej porcji wychodzi 30 babeczek.Smacznego!!!