Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z galaretką i bitą śmietaną

Babeczki z galaretką i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 654

Dodano:

Odsłon: 128

Sentymentalny powrót do dzieciństwa ,babeczki nieco zapomniane , wciąż pyszne i chętnie zjadane.

Składniki

  • Mąka tortowa 2 szklanki
  • Masło 20 dag
  • Żółtka jaj kurzych 4 szt
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier puder 10 dag
  • Galaretka o smaku cytrynowym 1 szt
  • Galaretka o smaku wiśniowym 1 szt
  • Śmietana 30% 220 ml
  • Żurawina suszona 5 dag
  • Morele suszone 10 szt
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babeczki z galaretką i bitą śmietaną

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać posiekać z masłem i proszkiem do pieczenia.

  2. Cukier utrzeć z żółtkami dodać do mąki z masłem, zagnieść ciasto .Schłodzić 1 godz.

  3. Foremki na babki natrzeć tłuszczem.Ciasto rozwałkować i foremkami wycinać kółka a następnie wklepać w foremkę aby pokryć całą powierzchnię.

  4. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni wstawić babki i piec 20 min lub na złoty kolor.

  5. Babki wyjmować po przestudzeniu.

  6. Galaretkę cytrynową i wiśniową rozpuścić w 11/2 szklanki gorącej gotowanej wody każdą.Żurawinę i morele przelać gorącą wodą.Gdy galaretki zaczynają krzepnąć napełnić nimi babeczki połowę żółtą i dodać żurawinę.Przed podaniem dodać bitą śmietanę.

  7. Drugą połowę babek wypełnić galaretką wiśniową i dodać pokrojone morele.Przed podaniem dodać bitą śmietanę.

  8. Śmietanę ubić na sztywno i dodawać w miarę potrzeby.Z podanej porcji wychodzi 30 babeczek.Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń