Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z kremem mandarynkowym

Babeczki z kremem mandarynkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9161

Dodano:

Odsłon: 847

Tegoroczne Święta obrodziły w mandarynki;) By poradzić sobie z ich nadmiarem postanowiłam przemycić je do świątecznych wypieków. Tak właśnie powstały kruche babeczki z kremem mandarynkowym. A do dekoracji oczywiście mandarynki:) i winogrona.

Składniki

  • Ciasto:
  • 200g zimnego masła
  • 400g mąki
  • 2 jajka L
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • ...
  • Krem:
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 300 ml mleka
  • 70g masła
  • 5 łyżek cukru
  • skórka obrarta z 3 mandarynek
  • 100 ml śmietanki 30%
  • ...
  • Dekoracja:
  • 7 mandarynek
  • gałązka winogron
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta, wyklejamy nim małe foremki na tartaletki. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.

  2. Przygotowujemy krem: budyń gotujemy w 300 ml mleka. Studzimy, miksujemy z miękkim masłem, cukrem, skórką mandarynkową i śmietanką do powstania puszystego kremu.

  3. Krem wykładamy na tartaletki, na wierzch układamy mandarynki i winogron.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 02 lutego 2018 I jak tu zrzucić kilka kilogramów jak od samego rana jest się kuszonym przez takie smakowitości:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń