Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dostałam czekoladę. Tym razem postanowiłam, że nie zeżrę jej tak po prostu, ale upichcę coś, do czego będzie dodatkiem. Padło na babeczki i wyszło pysznie. Ciacho ma cytrusową nutkę, krem ma wytrawny posmak kakao, a czekolada jest słodkim, orzechowym akcentem. Bardzo ciekawie się to wszystko złożyło! (Przepis na babeczki znalazłam u niezawodnej pani Świątkowskiej, ale poczyniłam pewne modyfikacje).
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 6982
Świeża, lekka i bardzo kolorowa sałatka z jarmużem to sposób na szybki posiłe...
Odsłon: 26
Czebureki z mięsem to pyszne, chrupiące pierogi, popularne w kuchni wschodnie...
Odsłon: 1036
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 19612
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 10745
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 6982
Świeża, lekka i bardzo kolorowa sałatka z jarmużem to sposób na szybki posiłe...
Odsłon: 26
Czebureki z mięsem to pyszne, chrupiące pierogi, popularne w kuchni wschodnie...
Odsłon: 1036
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 19612
Delikatne, rogaliki z powidłami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody....
Odsłon: 10745
Składniki
ROBIMY BABECZKI Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami. Przygotowujemy składniki suche – mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy do miski. W osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, za każdym razem łącząc je dokładnie z maślaną masą. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy jeszcze przez chwilę. W tym momencie odkładamy mikser i sięgamy po drewnianą łychę. Do masy, która jest już pachnąca, jasna i dość gęsta wmieszać musimy teraz delikatnie i szybciutko przesianą mąkę. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Babeczki będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek.
Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Powinny pięknie się zarumienić, a patyczek wbity w środek babeczki powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać babeczek w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.
Babeczki gotowe i na tym możemy nasze pichcenie zakończyć. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ponieważ są wilgotne, puszyste i aromatyczne. Jeśli mamy ochotę na ich wzbogacenie, możemy polać babeczki roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub... przygotować krem na bazie serka mascarpone, który doskonale się z nimi komponuje.
ROBIMY KREM Śmietanka i mascarpone muszą być schłodzone. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej w dwóch – trzech partiach mascarpone. Ubijamy krótko do połączenia na gładki krem. Na samym końcu dodajemy Nesquik i znów łączymy do momentu, w którym uzyskamy jednolity, jasnobrązowy kolor. Krem będzie raczej kakaowy i wytrawny, więc wielbicielom słodkich i ciężkich kremów polecam dosłodzić do smaku. Gotowy krem wkładamy na 30 minut do lodówki, a następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzone babeczki. Możemy również rozsmarować lub nałożyć krem na wierzch łyżką.
Ja zwieńczyłam swoje babeczki kostkami czekolady Pierrot. Pięknie skomponowała się z kremem i cytrynową nutką w cieście.