Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z kremem nesquikowym

Babeczki z kremem nesquikowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 2178

Dodano:

Odsłon: 1559

Dostałam czekoladę. Tym razem postanowiłam, że nie zeżrę jej tak po prostu, ale upichcę coś, do czego będzie dodatkiem. Padło na babeczki i wyszło pysznie. Ciacho ma cytrusową nutkę, krem ma wytrawny posmak kakao, a czekolada jest słodkim, orzechowym akcentem. Bardzo ciekawie się to wszystko złożyło! (Przepis na babeczki znalazłam u niezawodnej pani Świątkowskiej, ale poczyniłam pewne modyfikacje).

Składniki

  • (ok. 14 sztuk)
  • babeczki:
  • 165g mąki pszennej
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 160g masła
  • 120g drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • krem:
  • 250ml śmietanki kremowej 36%
  • 250g sera mascarpone
  • 4 łyżki kakao Nesquik
  • dodatkowo:
  • tabliczka ulubionej czekolady (u mnie czekolada Pierrot Wedla) lub garść ulubionych orzechów
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babeczki z kremem nesquikowym

Przygotowanie

  1. ROBIMY BABECZKI

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do pieczenia muffinów wykładamy papilotkami.
    Przygotowujemy składniki suche – mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy do miski.
    W osobnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, za każdym razem łącząc je dokładnie z maślaną masą. Na koniec dodajemy skórkę otartą z cytryny oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy jeszcze przez chwilę. W tym momencie odkładamy mikser i sięgamy po drewnianą łychę. Do masy, która jest już pachnąca, jasna i dość gęsta wmieszać musimy teraz delikatnie i szybciutko przesianą mąkę. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Babeczki będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem.
    Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek.

  2. Następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Powinny pięknie się zarumienić, a patyczek wbity w środek babeczki powinien wyjść suchy. Uważajmy, aby niepotrzebnie nie przesuszać babeczek w piekarniku. 20 minut to dla nich czas optymalny, po tym czasie są upieczone, ale wilgotne i puszyste, czyli idealne.

  3. Babeczki gotowe i na tym możemy nasze pichcenie zakończyć. Świetnie smakują bez żadnych dodatków, ponieważ są wilgotne, puszyste i aromatyczne. Jeśli mamy ochotę na ich wzbogacenie, możemy polać babeczki roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub... przygotować krem na bazie serka mascarpone, który doskonale się z nimi komponuje.

  4. ROBIMY KREM

    Śmietanka i mascarpone muszą być schłodzone. Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej w dwóch – trzech partiach mascarpone. Ubijamy krótko do połączenia na gładki krem. Na samym końcu dodajemy Nesquik i znów łączymy do momentu, w którym uzyskamy jednolity, jasnobrązowy kolor. Krem będzie raczej kakaowy i wytrawny, więc wielbicielom słodkich i ciężkich kremów polecam dosłodzić do smaku.
    Gotowy krem wkładamy na 30 minut do lodówki, a następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na schłodzone babeczki. Możemy również rozsmarować lub nałożyć krem na wierzch łyżką.

  5. Ja zwieńczyłam swoje babeczki kostkami czekolady Pierrot. Pięknie skomponowała się z kremem i cytrynową nutką w cieście.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń