Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z kremem pomarańczowym

Babeczki z kremem pomarańczowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 411

Dodano:

Odsłon: 231

Doskonałe na Bożonarodzeniowy stół, ale także na każdą inną okazję.

Składniki

  • Ciasto:
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg margaryny
  • 5 dkg cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem pomarańczowy:
  • 400 ml mleka
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 150 gram cukru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 200 gram masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, cukier puder, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą albo w ściereczkę i dajemy na około 30 minut do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto, wylepiamy nim foremki na babeczki i pieczemy na zloty kolor około 20 minut w temp. 180 stopni.

  2. Krem pomarańczowy: mleko zagotowujemy z cukrem i otartą skórką z pomarańczy, do soku dajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka, mieszamy i wlewamy na kipiące mleko, chwilę gotujemy aż budyń zgęstnieje, odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy masło i łączymy z zimnym budyniem.

    Kremem napełniamy wystudzone korpusy babeczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń