Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe na Bożonarodzeniowy stół, ale także na każdą inną okazję.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3987
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415614
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2635
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3987
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415614
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2635
Składniki
Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, cukier puder, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą albo w ściereczkę i dajemy na około 30 minut do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto, wylepiamy nim foremki na babeczki i pieczemy na zloty kolor około 20 minut w temp. 180 stopni.
Krem pomarańczowy: mleko zagotowujemy z cukrem i otartą skórką z pomarańczy, do soku dajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka, mieszamy i wlewamy na kipiące mleko, chwilę gotujemy aż budyń zgęstnieje, odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy masło i łączymy z zimnym budyniem. Kremem napełniamy wystudzone korpusy babeczek.