Desery Przepis na:
Babeczki z kremem pomarańczowym

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 411
Dodano: 13.11.2019
Odsłon: 231
Składniki
- Ciasto:
- 30 dkg mąki pszennej
- 15 dkg margaryny
- 5 dkg cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem pomarańczowy:
- 400 ml mleka
- 100 ml soku z pomarańczy
- 150 gram cukru
- skórka z 1 pomarańczy
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 200 gram masła
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę, cukier puder, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą albo w ściereczkę i dajemy na około 30 minut do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto, wylepiamy nim foremki na babeczki i pieczemy na zloty kolor około 20 minut w temp. 180 stopni.
-
Krem pomarańczowy: mleko zagotowujemy z cukrem i otartą skórką z pomarańczy, do soku dajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka, mieszamy i wlewamy na kipiące mleko, chwilę gotujemy aż budyń zgęstnieje, odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy masło i łączymy z zimnym budyniem.
Kremem napełniamy wystudzone korpusy babeczek.
Komentarze do przepisu (2)

Maudie 13 listopadaZgłoś do usunięcia
Pyszności :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz