Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste babeczki. A na wierzchu słodki kwiatek. :)
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 539
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 766
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 539
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 766
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do babeczek (12 sztuk) wyłożyć papierowymi foremkami.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać masło, cukier, jajka i aromat. Zmiksować aż ciasto będzie gładkie. Przełożyć do foremek.
Piec 20 minut, aż babeczki zrobią się złotobrązowe. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
Masę marcepanową zagnieść i rozwałkować na grubość maks. 0,5cm na posypanej cukrem pudrem stolnicy. Okrągłą foremką do wykrawania ciastek o śr. 3cm wyciąć 48-60 kółek. Babeczki posmarować podgrzanym dżemem. Z kółek uformować płatki i przymocować po 4-5 płatków do każdej babeczki. Z resztek masy zrobić kuleczki, ewentualnie zafarbować i umieścić pośrodku każdego kwiatka.