Do góry

Desery Przepis na:

Babeczki z poziomkami pod pierzynką

Babeczki z poziomkami pod pierzynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 64 Ocena: 324

Dodano:

Odsłon: 1722

Przepis z 1908 roku

Składniki

  • na kruche ciasto:
  • 125 g masła
  • 150 g mąki
  • 25 g cukru pudru
  • 1 łyżka wody
  • dodatkowo:
  • pół szklanki poziomek
  • 3 białka jaj
  • 4 łyżeczki cukru
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zrobić kruche ciasto – do mąki zmieszanej z cukrem dodać drobno pokrojone masło i łyżkę wody. Zagnieść, aby ciasto było jednolite. Rozwałkować i wyłożyć nim foremki do tartaletek lub jedną dużą formę do tarty. Włożyć do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni i piec do zrumienienia (15-20 min).

    Poziomki wymieszać z cukrem, rozłożyć na cieście.

    Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem 2 łyżeczek cukru. Wyłożyć na poziomki (można za pomocą rękawa cukierniczego). Włożyć do piekarnika, by się przyrumieniło. Podawać schłodzone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń