Do góry

Desery Przepis na:

Babka adwokatowa / ajerkoniakowa

Babka adwokatowa / ajerkoniakowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 487 Ocena: 12145

Dodano:

Odsłon: 3426

Pyszna babka o wyraźnym smaku ajernoniaku / adwokatu. Naprawdę wyraźnym. :-) Zaskakująco wyraźnym. ;-) Więc jeśli nie lubisz ajerkoniaku, nie piecz jej. Jeśli lubisz, pokochasz i tę babkę. Nie porywam sie na skomplikowane wypieki, nie jest więc zaskoczeniem banalna receptura tego ciasta. Zapraszam.

Składniki

  • Babka:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka ajerkoniaku
  • ...
  • Lukier adwokatowy:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki ajerkoniaku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babka adwokatowa / ajerkoniakowa

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą do dokładnego połączenia składników.

  2. Foremkę do babki natłuszczamy, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 1 godzinę, do suchego patyczka.
    3.

  3. Po upieczeniu wystudzić, po czym przygotować lukier: cukier puder łączymy z ajerkoniakiem, lukrem polewamy babkę i dowolnie dekorujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń