Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na mięciutką, wilgotną i pyszną babkę z dojrzałych bananów. Ta babka zawsze się udaje, a jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Ciasto jest delikatne oraz niezwykle aromatyczne. Świetnie sprawdzi się jako codzienny lub wielkanocny deser.
forma na babkę z kominem o średnicy 22 cm
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 221
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4894
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4801
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44808
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 433
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 221
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4894
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4801
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44808
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 433
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich ostudzone masło oraz esencję waniliową. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i szczyptą soli.
Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na jednolitą masę, a następnie dodajemy do nich suche składniki. Na koniec dodajemy banany z masłem i delikatnie mieszamy.
Formę smarujemy masłem, oprószamy delikatnie mąką i przekładamy do niej przygotowaną masę bananową. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 40 - 45 minut (do suchego patyczka).
DEKORACJA I DODATKI >> Babkę możecie dowolnie udekorować. Ja swoją udekorowałam klasycznym lukrem, suszoną żurawiną oraz wiórkami kokosowymi. >> Ciasto możecie udekorować także kolorowym lukrem np. zabarwionym kurkumą lub przygotować polewę z białej albo deserowej czekolady. >> Do ciasta możecie dodać także swoje ulubione ziarna, orzechy i bakalie. Świetnie sprawdzą się rodzynki, żurawina oraz posiekane orzechy włoskie.