Do góry

Desery Przepis na:

Babka baranek cytrusowa

Babka baranek cytrusowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1308

Dodano:

Odsłon: 10397

Babka z dodatkiem pomarańczy i cytryny. Pachnie cytrusami i idealnie będzie się komponować na wielkanocnym stole.

Składniki

  • ciasto na baranka: 175 g mąki pszennej typ 500
  • 25 g kakao
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 50 g smalcu
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
  • 2 łyżki spirytusu
  • 4 jajka wielkość M
  • skórka otarta z cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ciasto jasne: 150 g mąki pszennej typ 500
  • 125 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 50 g smalcu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu
  • 3 jajka wielkość M
  • 1 łyżka skórki z pomarańczy kandyzowanej startej
  • dekoracja: lukier
  • skórka pomarańczowa i cytrynowa kandyzowana
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto baranka:
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem

  2. .Dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając dalej, i następne żółtko po chwili. Jak masa będzie dobrze puszysta dodaję przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sok, spirytus i łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu. Teraz mieszam już łyżką delikatnie.

  3. Formę o wymiarach 25 cm na 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 -175 stopni góra dół i piekę 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem.

  4. Po wyjęciu przewracam od razu gorącą babkę na deskę. Jak babka przestygnie kroję ją na plastry 1 cm i za pomocą foremki do ciastek baranek wycinam jego kształt.

  5. Ciasto jasne:
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem.Dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając dalej, i następne żółtko po chwili. Jak masa będzie dobrze puszysta dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, spirytus i łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu. Teraz mieszam już łyżką delikatnie.

  6. Formę o wymiarach 25 cm na 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto jasne na spód około 1/3. Kawałki baranka łączę ze sobą na całej długości na desce i przekładam do foremki na jasne ciasto. Resztę ciasta wylewam po bokach i na wierzch. i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 -175 stopni góra dół i piekę 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem. Po wyjęciu przewracam od razu gorącą babkę na deskę.Po wystudzenia lukruję babkę i posypuję skórką pomarańczową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 07 marca 2018 super pomysł,zabieram i kciuka zostawiam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń