Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka z dodatkiem pomarańczy i cytryny. Pachnie cytrusami i idealnie będzie się komponować na wielkanocnym stole.
Ciasto baranka:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem
.Dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając dalej, i następne żółtko po chwili. Jak masa będzie dobrze puszysta dodaję przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sok, spirytus i łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu. Teraz mieszam już łyżką delikatnie.
Formę o wymiarach 25 cm na 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 -175 stopni góra dół i piekę 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem.
Po wyjęciu przewracam od razu gorącą babkę na deskę. Jak babka przestygnie kroję ją na plastry 1 cm i za pomocą foremki do ciastek baranek wycinam jego kształt.
Ciasto jasne:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem.Dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając dalej, i następne żółtko po chwili. Jak masa będzie dobrze puszysta dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, spirytus i łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu. Teraz mieszam już łyżką delikatnie.
Formę o wymiarach 25 cm na 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto jasne na spód około 1/3. Kawałki baranka łączę ze sobą na całej długości na desce i przekładam do foremki na jasne ciasto. Resztę ciasta wylewam po bokach i na wierzch. i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 -175 stopni góra dół i piekę 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem. Po wyjęciu przewracam od razu gorącą babkę na deskę.Po wystudzenia lukruję babkę i posypuję skórką pomarańczową.
Chleb graham, czyli razowy stanowi alternatywę dla żytnich. Przygotowuję go n...
Odsłon: 3077
Smaczne i bardzo szybkie kotleciki z kalafiora. Kalafior połączony z jajkami...
Odsłon: 56
Pieczone ziemniaki w mundurkach ( wersja ekspresowa ) gotowe w 30 minut !! D...
Odsłon: 33
Przepyszne domowe lody. Delektuj się cudownym, bogatym smakiem czekolady. A...
Odsłon: 41
Polecam fasolkę szparagową otuloną chrupiącym boczkiem zapiekaną w sosie besz...
Odsłon: 45
Sernik z soczystymi brzoskwiniami skusi małych i dużych łasuchów. Sernik jes...
Odsłon: 45
Smaczne i bardzo szybkie kotleciki z kalafiora. Kalafior połączony z jajkami...
Odsłon: 56
Pieczone ziemniaki w mundurkach ( wersja ekspresowa ) gotowe w 30 minut !! D...
Odsłon: 33
Przepyszne domowe lody. Delektuj się cudownym, bogatym smakiem czekolady. A...
Odsłon: 41
Polecam fasolkę szparagową otuloną chrupiącym boczkiem zapiekaną w sosie besz...
Odsłon: 45
Sernik z soczystymi brzoskwiniami skusi małych i dużych łasuchów. Sernik jes...
Odsłon: 45
Składniki
Ciasto baranka: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem
.Dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając dalej, i następne żółtko po chwili. Jak masa będzie dobrze puszysta dodaję przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sok, spirytus i łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu. Teraz mieszam już łyżką delikatnie.
Formę o wymiarach 25 cm na 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 -175 stopni góra dół i piekę 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem.
Po wyjęciu przewracam od razu gorącą babkę na deskę. Jak babka przestygnie kroję ją na plastry 1 cm i za pomocą foremki do ciastek baranek wycinam jego kształt.
Ciasto jasne: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wsypuję cukier puder, dodaję masło, smalec i ucieram mikserem.Dodaję po jednym żółtku stopniowo ucierając dalej, i następne żółtko po chwili. Jak masa będzie dobrze puszysta dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy, spirytus i łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu. Teraz mieszam już łyżką delikatnie.
Formę o wymiarach 25 cm na 12 cm smaruję masłem i wysypuję całą bułką tartą. Wylewam do niej ciasto jasne na spód około 1/3. Kawałki baranka łączę ze sobą na całej długości na desce i przekładam do foremki na jasne ciasto. Resztę ciasta wylewam po bokach i na wierzch. i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 -175 stopni góra dół i piekę 45 minut. Przed wyjęciem sprawdzam babkę patyczkiem. Po wyjęciu przewracam od razu gorącą babkę na deskę.Po wystudzenia lukruję babkę i posypuję skórką pomarańczową.
Przepisy Desery
Desery
Sernik z brzoskwiniami
Desery
Czekoladowe lody z pijaną śliwką
Desery
Ciasto beskidzkie
Desery
Ciasto z borówkami i kruszonką
Sernik z brzoskwiniami
Sernik z soczystymi brzoskwiniami skusi małych i dużych łasuchów. Sernik jes...
Odsłon: 45
Czekoladowe lody z pijaną śliwką
Przepyszne domowe lody. Delektuj się cudownym, bogatym smakiem czekolady. A...
Odsłon: 41