Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki przepis na babkę budyniową z nutą cytrynową. Robi się ją bardzo prosto. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce, przelać do formy i upiec. Udekorowana lukrem pięknie prezentuje się na stole. Można ją upiec w specjalnej formie na babkę lub przelać ciasto np. do keksówki. Ten przepis doskonale się sprawdzi się zarówno na święta, jak i na co dzień.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 4 opakowania budyniu waniliowego i proszek do pieczenia.
Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier. Składniki ubijamy na puszystą masę.
Do ubitej masy jajecznej dodajemy suche składniki. Całość mieszamy. Na koniec do ciasta wlewamy olej i dodajemy skórkę otartą z cytryny.
Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut (do suchego patyczka).
Do miski wlewamy sok wyciśnięty z cytryny. Dodajemy cukier puder. Składniki mieszamy (powinniśmy uzyskać gęstą, lejącą konsystencję).
Przestudzoną babkę budyniową dekorujemy lukrem. Smacznego!