Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka Budyniowa to tradycyjne polskie ciasto, które często pojawia się na stołach w czasie świąt wielkanocnych. Jest to bardzo puszyste i wilgotne ciasto, które wyróżnia się znakomitym aromatem i smakiem wanilii.
Proste i szybkie ciasto ze śliwkami, gotowe w kilka chwil.
Odsłon: 409
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 10761
Nie bez powodu umieściłam przepis na ten koktajl w rubryce „Śniadania”. Kokta...
Odsłon: 39
" Gdzieś pomiędzy tym co dobre i złe jest ogród. Tam się spotkamy." - RUMI .....
Odsłon: 96
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 1239
Proste i szybkie ciasto ze śliwkami, gotowe w kilka chwil.
Odsłon: 409
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 10761
Nie bez powodu umieściłam przepis na ten koktajl w rubryce „Śniadania”. Kokta...
Odsłon: 39
" Gdzieś pomiędzy tym co dobre i złe jest ogród. Tam się spotkamy." - RUMI .....
Odsłon: 96
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 1239
Składniki
Babka. Jajka ucieramy z cukrem na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut, aż masa zrobi się puszysta i podwoi swoją objętość. Zmniejszamy obroty do najniższych i wsypujemy przesiane suche składniki. Ciągle miksując wlewamy olej i ocet. Krótko miksujemy do połączenia składników i przelewamy do foremki z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej grysikiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra dół w 170 ℃ przez 45 - 50 min. Każdy piekarnik inaczej piecze, wiec trzeba to mieć na uwadze. Po upieczeniu pozostawiamy w foremce do wystudzenia.
Polewa. Białą czekoladę wraz z kremówką podgrzewamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Mieszamy do dokładnego połączenia składników i wylewamy na wystudzoną babkę robiąc pasy. Gorzką czekoladę wraz z kremówką podgrzewamy w mikrofali lub kąpieli wodnej. Mieszamy do dokładnego połączenia składników i wylewamy na wystudzoną babkę pomiędzy paskami z białej czekolady. Dekorujemy babkę czekoladowymi jajeczkami.