Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 399
Dodano: 08.04.2018
Odsłon: 742
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Do miski miksera wbijamy jajka. Miksujemy na średnich obrotach, stopniowo dosypujemy cukier. Musi nam powstać jasnożółta puszysta masa. Następnie wsypujemy przesianą ze sobą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Miksujemy na mniejszych obrotach. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z cytryny wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do masy. Na końcu wlewamy rozpuszczone, jeszcze ciepłe masło lub margarynę. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki. Pieczemy w 180*C przez 40 minut. Ja piekłam do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy babkę z formy. Gdy jest jeszcze ciepła możemy ją skropić sokiem z cytryny. Studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

SEZAMEK88 16 kwietnia 2019Zgłoś do usunięcia
Dobra .0 Kto głosował? | Odpowiedz