Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 477 Ocena: 3428

Dodano:

Odsłon: 393

Babka jest wilgotna, aromatyczna i aksamitna w smaku. Polana lukrem lub białą czekolada jest jeszcze lepsza. Babka jest łatwa do zrobienia, nie wymaga skomplikowanych składników. Robi się ją i piecze dość szybko więc posiada same zalety. Poza tym takie babki bardzo ładnie się prezentują nie tylko na świątecznym stole ale również tym codziennym.

Składniki

  • 1 kostka masła/margaryny + 1 łyżeczka margaryny do wysmarowania foremki
  • 2szkl. cukru pudru
  • 6 jaj
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 2szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • kasza manna
  • opcjonalnie polewa do ciasta
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka cytrynowa

Przygotowanie

  1. Miękką margarynę wrzuciłam do miski miksera i rozmiksowałam. Wsypałam 2 szklanki cukru pudru i ucierałam z margaryną przez kilka minut. Następnie dodawałam po jednym jajku miksując po każdym do połączenia składników. W tym momencie masa wychodzi jak zważona, ale tak powinno być. Do masy maślano - jajecznej dodałam skórkę otartą z cytryny (wcześniej sparzonej wrzątkiem) i sok wyciśnięty z tej cytryny. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia do osobnej miski a następnie partiami dodałam ją do ciasta. Silikonową foremkę do babki z kominem wysmarowałam margaryną i wysypałam kaszą manną. Do formy przełożyłam ciasto i wyrównałam powierzchnię. Foremkę wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 40-45 minut w temperaturze 160 stopni z włączonym termoobiegiem. Po upieczeniu ciasto wyjęłam z piekarnika, nakryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam do wystygnięcia. Gdy babka była już chłodna przełożyłam ją z foremki na talerz i udekorowałam polewą. Użyłam gotowej polewy o smaku białej czekolady, którą podgrzałam w mikrofali i posmarowałam nią ciasto. Dodatkowo babkę ozdobiłam cukrowymi posypkami i wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń