Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 206

Dodano:

Odsłon: 227

Pyszna,aromatyczna ,podzielna i wilgotna.Szybka do zrobienia. z cukrem pudrem lub lukrem Przepis na szybki lukier znajdziecie na moim blogu . https://www.malgoskawkuchni.com

Składniki

  • * 150 g drobnego cukru * 200 g mąki pszennej * 2 czubate łyżki mąki krupczatki * 200 g margaryny do pieczenia * 5 jajek
  • * 1 cytryna * Olejek cytrynowy * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * Bułka tarta * Forma do babki falista.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka cytrynowa

Przygotowanie

  1. Margarynę i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby nabrały tej samej temperatury .
    Z białek ubijamy pianę z odrobiną soli i wstawiamy do lodówki .
    Ugrzaną margarynę ucieramy z cukrem na puch . Następnie dodajemy żółtka . Kiedy składniki będą dobrze zmiksowane dodajemy stopniowo mąkę pszenną, krupczatkę oraz proszek do pieczenia . Miksujemy do połączenia składników. Następnym krokiem jest dodanie soku z całej cytryny oraz 6 kropel olejku cytrynowego .Miksujemy . Na koniec dodajemy schłodzoną pianę i miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy delikatnie łyżką .
    Formę dokładnie smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą .
    Powstałą masę przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut .
    Przed wyjęciem należy sprawdzić jakość babki w środku za pomocą długiego patyczka .
    Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

    https://www.malgoskawkuchni.com/2020/05/lukier-cytrynowy.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń