Do góry

Desery Przepis na:

Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4768

Dodano:

Odsłon: 76214

...próba generalna przed Wielkanocą... moja babcia ucierała zawsze taką babę drewnianą pałką,ja poszłam na łatwiznę i wyręczyłam się mikserem ;-)

Składniki

  • 3/4 kostki masła
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 3 cytryny
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babka cytrynowa

Przygotowanie

  1. Cytryny sparzyć i zetrzeć skórkę,wycisnąć sok.Miękkie masło utrzeć z cukrem,dodać żółtka,a następnie wcześniej ubitą pianę.Wlać przez sitko sok z cytryn i wsypać posiekaną skórkę,mąkę i proszek do pieczenia.Przełożyć ciasto do formy,wstawić do rozgrzanego piekarnika (175) i piec 45-50 min. Po wystygnięciu udekorować...lukrem,cukrem pudrem lub czekoladą.Ja polałam babkę lukrem (5 łyżek mleka i 5-6 łyżek cukru pudru) podgrzać do roztopienia się cukru i na chwilkę odstawić.

  2. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 29 marca 2012 Prawdziwie swiąteczna !! warto zrobić - pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 29 marca 2012 Musi mieć bardzo cytrynowy smak i daje do ulubionych.5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioluska 29 marca 2012 genialna ta babka :) Poproszę kawałek :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń