Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
O B Ł Ę D N A. Lekka, wilgotna, orzeźwiająca i błyskawiczna. Połączenie limonki z cytryną podbiło moje serce. Idealna na Świąteczny stół. Radzę spróbować.
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 111
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 247
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 89
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3326
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 111
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 247
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 89
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3326
Składniki
1) Cytrynę oraz limonkę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, a następnie otrzeć skórkę. 2) W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, nasiona chia oraz sól. 3) Do drugiej miski wsypać cukier, cukier waniliowy, sórkę otartą z cytrusów oraz jogurt naturalny i wymieszać mikserem. 4) Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku, a następnie porcjami przygotowane suche składniki. Na koniec dolewamy olej. 5) Gotowe ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. 6) Piec 55-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 7) Przygotować lukier: cukier puder dokładnie wymieszać z sokiem z limonki. W razie potrzeby dosypać cukru pudru lub dolać soku. 8) Gotową, wystudzoną babkę udekorować lukrem.