Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz alternatywy na Słodką babkę wielkanocną, ale bez cukru? Babka, którą można zjeść bez wyżutów sumienia. Ten przepis jest dla Ciebie!
Sylikonowa forma do pieczenia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3837
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414696
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2387
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3837
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414696
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2387
Składniki
Daktyle umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą i gotujemy przez 5 minut, powinny się lekko rozpaść. Zdejmujemy ze źródła ciepła, dodajemy sodę (masa się pueni), odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jajko, mąkę a na koniec starte na tarce jabłka oraz daktyle. Całość mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do sylikonowej formy na babkę. Pueczemy ok 40 minut (do suchego pstyczka) w temperaturze 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i od razu wyjmujemy z formy.
Po wystygnięciu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Dekorujemy kolorową posypką.