Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz alternatywy na Słodką babkę wielkanocną, ale bez cukru? Babka, którą można zjeść bez wyżutów sumienia. Ten przepis jest dla Ciebie!
Sylikonowa forma do pieczenia
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22121
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 137
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 411
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 131
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 176
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22121
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 137
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 411
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 131
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 176
Składniki
Daktyle umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą i gotujemy przez 5 minut, powinny się lekko rozpaść. Zdejmujemy ze źródła ciepła, dodajemy sodę (masa się pueni), odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jajko, mąkę a na koniec starte na tarce jabłka oraz daktyle. Całość mieszamy do połączenia składników. Przekładamy do sylikonowej formy na babkę. Pueczemy ok 40 minut (do suchego pstyczka) w temperaturze 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i od razu wyjmujemy z formy.
Po wystygnięciu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Dekorujemy kolorową posypką.