Do góry

Desery Przepis na:

Babka drożdżowa z cynamonem

Babka drożdżowa z cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 1046

Dodano:

Odsłon: 947

Dla mnie cynamon to niewątpliwy atut tego wypieku. Kojarzy się z długimi jesiennymi wieczorami i kubkiem ulubionej herbaty. Babka drożdżowa z cynamonem nie wątpliwie bardzo posmakowała mojej rodzinie. Staram się ją piec, jak tylko mogę. Jednym z ulubionych dodatków do tej niezwykle smacznej babki drożdżowej są rodzynki. Bez nich nie wyobrażam sobie tego ciasta.

Składniki

  • ciasto
  • mąka pszenna Typ 500 450 g
  • cukier 150 g
  • mleko 3,2% 200 ml
  • woda wrząca 200 ml
  • masło 100 g
  • Rodzynki 100 g
  • cynamon 30 g
  • swierze drożdże 40 g
  • jajka 4 szt.
  • kruszonka
  • mąka pszenna Typ 500 100 g
  • cukier 100 g
  • masło 100 g
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: 60 ml ciepłego mleka, 30 g cukru, 30 g mąki oraz świeże drożdże łączymy ze sobą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier i cynamon mieszamy ze sobą. Masło rozpuszczamy. studzimy. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Odcedzamy. Obsypujemy mąką. Do maki, cukru i cynamonu dodajemy kolejno ciepłe mleko, rozpuszczone masło, rodzynki, jajka i wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy ciasto na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
    Kruszonka: Mąkę, cukier i masło łączymy ze sobą. Nie zagniatamy jednak ciasta. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
    Formę keksową smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy do formy wyrośnięte ciasto. Posypujemy kruszonką. Ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut do wyrośnięcia. Po 15 minutach ciasto wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach przez 40-50 minut. Studzimy.

  2. Zapraszam na mojego bloga!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 16 października Uwielbiam babki drożdżowe, a dodatek cynamonu zawsze świetnie się w nich komponuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń