Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka drożdżowa z lukrem"
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 322
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 229
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3353
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 322
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 229
Pyszna babka na świąteczny stół
Odsłon: 3353
Składniki
Masło rozpuść, wystudź. Mąkę przesiej. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i mąką; odstaw. Żółtka utrzyj z cukrem. Rozczyn wymieszaj z mąką, dodaj żółtka, masło i aromat. Wyrób ciasto drewnianą łyżką.
Natłuszczoną formę napełnij do połowy ciastem, odstaw do wyrośnięcia. Piecz 50 minut w 180° C, wystudź. Cukier puder rozetrzyj z rumem, wodą i sokiem. Polej babkę.
Czas: około 2,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień