Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka drożdżowa z lukrem"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22472
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 91
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22472
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 91
Składniki
Masło rozpuść, wystudź. Mąkę przesiej. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i mąką; odstaw. Żółtka utrzyj z cukrem. Rozczyn wymieszaj z mąką, dodaj żółtka, masło i aromat. Wyrób ciasto drewnianą łyżką.
Natłuszczoną formę napełnij do połowy ciastem, odstaw do wyrośnięcia. Piecz 50 minut w 180° C, wystudź. Cukier puder rozetrzyj z rumem, wodą i sokiem. Polej babkę.
Czas: około 2,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień