Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwsze, duża babka została upieczona i smakowo sprawdzona. Dziecinnie prosta, wyszła idealnie, smakowo niebanalnie, dlatego małe babeczki jeszcze powstały, a dzieci z radością mi pomagały. Jajka rozbijały, składniki ważyły, dodawały, miksowały, do formy przelewały, a ja tylko proporcje im podawałam i przepis na kartce zapisywałam. Wszystkie babeczki i babkę lukrem polałam i wiosenne kwiatuszki dodałam.
forma na dużą babkę lub 12 małych babeczek, mikser
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 997
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 39
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1332
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6235
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 997
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 39
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1332
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6235
Składniki
Suche składniki: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kurkumą, suszonymi skórkami i świeżo startą skórką z cytryny. Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy mąką. Piekarnik nastawiamy na 175°C. Całe jaja miksujemy z cukrem pudrem i cukrem o smaku cytrynowym. Czas miksowania ok. 8 min, masa powinna być puszysta i kremowa. Następnie dodajemy suche składniki, miksujemy na najniższych obrotach, tak aby wszystko się połączyło. Masę przelewamy do formy, przykrywamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, na dolną półkę. Dużą babkę pieczemy 30-35 min.
Z tego samego przepisu można upiec 12 babeczek. Foremki natłuszczamy, obsypujemy mąką i przelewamy do nich ciasto. Babeczki pieczemy w 175°C ok. 15 min.
Lukier: Proporcje ok. 1 szklanka cukru pudru na 1 białko. Białko miksujemy, powoli dodajemy cukier puder do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można dodać soku z cytryny dla uzyskania cytrynowego smaku i rozrzedzenia lukru. Żeby uzyskać lukier zielony wystarczy dodać barwnik spożywczy. Babeczki i babkę ozdabiamy lukrem i według własnej inwencji twórczej.