Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka jogurtowa"
Polecam.
Odsłon: 706
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 107
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 89
Polecam.
Odsłon: 706
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 107
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 89
Składniki
Żurawiny namocz w wódce albo innym alkoholu. Wymieszaj 50 dag mąki, 2 łyżeczki sody oczyszczanej, 16 dag cukru oraz szczyptę soli. Roztrzep razem pół szklanki oleju, szklankę naturalnego jogurtu, szklankę śmietany oraz jajka.
Połącz suche i mokre ciasta. Dodaj osączone żurawiny i wymieszaj całość. 10 dag cukru wymieszaj z 4 łyżeczkami mielonego cynamonu.
Podłużną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Włóż 1/3 porcji ciasta. Posyp cukrem z cynamonem. Znów połóż 1/3 porcji ciasta. Posyp cukrem z cynamonem. Włóż resztę ciasta i posyp resztą cukru z przyprawą.
Ostrym nożem lekko natnij wierzch ciasta (po przekrojeniu gotowego ciasta wygląda bardzo efektownie).
Wstaw blachę do gorącego piekarnika. Piecz około 60 minut w temp. 160°C. Jeśli nie masz pod ręką żurawin zastąp je rodzynkami albo jagodami goi.
Czas: 85 min. Cena porcji: 0,80 zł.Źródło: Relaks