Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka jogurtowa"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1921
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1749
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 111
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1921
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1749
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 111
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Składniki
Żurawiny namocz w wódce albo innym alkoholu. Wymieszaj 50 dag mąki, 2 łyżeczki sody oczyszczanej, 16 dag cukru oraz szczyptę soli. Roztrzep razem pół szklanki oleju, szklankę naturalnego jogurtu, szklankę śmietany oraz jajka.
Połącz suche i mokre ciasta. Dodaj osączone żurawiny i wymieszaj całość. 10 dag cukru wymieszaj z 4 łyżeczkami mielonego cynamonu.
Podłużną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Włóż 1/3 porcji ciasta. Posyp cukrem z cynamonem. Znów połóż 1/3 porcji ciasta. Posyp cukrem z cynamonem. Włóż resztę ciasta i posyp resztą cukru z przyprawą.
Ostrym nożem lekko natnij wierzch ciasta (po przekrojeniu gotowego ciasta wygląda bardzo efektownie).
Wstaw blachę do gorącego piekarnika. Piecz około 60 minut w temp. 160°C. Jeśli nie masz pod ręką żurawin zastąp je rodzynkami albo jagodami goi.
Czas: 85 min. Cena porcji: 0,80 zł.Źródło: Relaks