Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka jogurtowa z orzechami"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5652
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 946
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33471
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 91
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5652
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 946
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33471
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 91
Składniki
Orzechy posiekaj. Masło utrzyj, dodaj cukier, miksuj, dodając po jednym jajku. Wsyp mąkę, sodę, wlej jogurt, miksuj. Dodaj orzechy, zmiksuj.
Formę napełnij ciastem, piecz 40 minut w temp. 180° C. Czekoladę rozpuść z masłem, polej babkę, posyp orzechami.
Czas: około 1 godzina
Tradycja wypieku bab w Polsce sięga XV w. Nazwa pochodzi od jej kształtu, który przypomina spódnicę noszoną przez stare kobiety (baby). Kawałek babki wielkanocnej powinien znaleźć się w każdej święconce. Jest symbolem dostatku i czystego serca.Źródło: Dobry Tydzień