Do góry

Desery Przepis na:

Babka kakaowa

Babka kakaowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 222 Ocena: 3005

Dodano:

Odsłon: 9564

Prosta i pyszna babka z dodatkiem kakao i suszonych moreli. Polecam

Składniki

  • 250 gram margaryny
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli
  • 1 opakowanie suszonych moreli (ok.100 gram)
  • polewa:
  • 1/5 kostki masła, 4 łyżki mleka,
  • 4-5 łyżek kakao, 2 -3 łyżki cukru
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka kakaowa

Przygotowanie

  1. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
    Łączymy ze sobą obie mąki, proszek do pieczenia, kakao i szczyptę soli. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, po czym dodajemy suche składniki i na koniec wystudzoną margarynę. Suszone morele kroimy drobniutko i ok. 3/4 dodajemy do ciasta, a resztę zostawiamy do dekoracji.

  2. Ciasto przelewamy do natłuszczonej i obsypanej lekko mąką formy na babkę, pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut, sprawdzamy patyczkiem czy już upieczona. Lekko studzimy. Z masła,mleka, kakao i cukru przygotowujemy w rondelku polewę. Do dekoracji wykorzystujemy pozostałą część suszonych moreli. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń