Do góry

Desery Przepis na:

Babka karmelowo-fistaszkowa

Babka karmelowo-fistaszkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 887

Dodano:

Odsłon: 353

Jeśli lubicie karmel i orzeszki, to musicie ją upiec;) Jest mięciutka, wilgotna. Do jej upieczenia wykorzystałam masę orzechową, która zawiera drobne kawałki orzeszków ziemnych. Babka zyskała piękny karmelowy kolor. Smak orzeszków nie dominuje, jedynie daje ciekawą nutę. Polecam!

Składniki

  • 3 duże jajka
  • 80g cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 100g masła
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • 250g masy orzechowej
  • olej do posmarowania formy
  • do dekoracji: 3 łyżki kajmaku
  • 3 łyżki mleka
  • garść orzeszków prażonych (mogą być solone)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babka karmelowo-fistaszkowa

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijając wsypać cukier. Dalej ubijać i dodawać po jednym żółtku. Karmel wymieszać z jogurtem, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać.
    Masło rozpuścić, przestudzić.
    Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną, proszkiem i sodą. Wsypać do masy jajecznej, wymieszać. Na koniec dodać masło i ponownie delikatnie wymieszać.
    Formę do babki (u mnie o średnicy ok 22cm) posmarować olejem, posypać mąką lub bułką tartą, wlać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawić na kilka minut w formie, następnie wyjać i studzić na kratce.
    Do dekoracji kajmak podgrzać z mlekiem ciągle mieszając, polać babkę. Orzeszki posiekać (lub umieścić w woreczku i rozdrobnić tłuczkiem do mięsa), posypać po sosie kajmakowym.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 09 kwietnia 2017 czy ta masa orzechowa to jest ten karmel? a do dekoracji jest kajmak,a piszesz karmel?trochę nieścisłości,pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń