Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma Wielkanocy bez babki :-) Dzisiaj przepis na babkę kisielową. Przepis znalazłam w zeszycie mojej mamy. Szybka i prosta babka. Polecam, wyszła super, bardzo puszysta, zniknęła bardzo szybko. W sam raz na święta, polecam!
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 72
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 107
Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu rogaliki. Rogaliki drożdżowe z nadzien...
Odsłon: 72
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 107
Składniki
Szklanka = 250 ml Białka oddzielić od żółtek. Oba rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i odstawić. Formę wysmarować dokładnie masłem lub margaryną. Następnie wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać stopniowo po jednym żółtku i miksować dalej. Gdy masa będzie jednolita, zmniejszyć obroty miksera dodawać mąki wraz z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką.
Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać kisiel truskawkowy, a do drugiej cytrynowy. Ciasto w jednej i drugiej misce delikatnie wymieszać łyżką. Wykładać ciasto do formy raz z jednej miski, raz z drugiej. Powinna utworzyć się dwukolorowa mozaika. Włożyć babkę do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut, do tzw. suchego patyczka w funkcji góra - dół. Babkę ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!