Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie tylko Okrasa łamie przepisy ;-). Dodatek majonezu wpływa korzystnie na smak ciasta.
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 955
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 392
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 154
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2691
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 955
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 392
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 154
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2691
Składniki
Formę do babki bądź keksówkę smarujemy masłem ( lub margaryną ). Herbatniki kruszymy na piasek ( ja mam taki patent - wkładam ciastka do reklamówki zakręcam, kładę na desce do krojenia i gniotę tłuczkiem do mięsa ). Pokruszonymi ciastkami wysypujemy formę do pieczenia.
Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na sztywno, powoli wsypując cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka. Następnie w oddzielnej miseczce przygotowujemy mąki z proszkiem - mieszając je. Potem do masy jajecznej dodajemy na przemian łyżkę majonezu a potem mieszankę z mąki. Mikser powinien pracować na najniższych obrotach tak aby ciasto nie opadło. Na koniec dodajemy zapach rumowy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu odchylamy drzwi piekarnika i dajemy czas babce odpocząć.
Lukier przyrządzamy tuż przed dekoracją babki. Cukier ucieramy z gorącym mlekiem aż powstanie gładka masa. Dekorujemy ciasto i posypujemy cukrową posypką. Smacznego