Do góry

Desery Przepis na:

Babka Majonezowa

Babka Majonezowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 583

Dodano:

Odsłon: 5455

Nie tylko Okrasa łamie przepisy ;-). Dodatek majonezu wpływa korzystnie na smak ciasta.

Składniki

  • Mąka pszenna - 3/4 szklanki
  • Mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki
  • Cukier - 1 szklanka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jaja - 4 szt
  • Majonez - 150 gram
  • Aromat rumowy - 1/2 łyżeczki
  • Masło - pół kostki
  • Herbatniki - jedna mała paczka
  • Mleko zwykłe - 3 łyżki
  • Cukier puder - 2/3 szklanki
  • Kolorowa posypka do dekoracji
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Formę do babki bądź keksówkę smarujemy masłem ( lub margaryną ). Herbatniki kruszymy na piasek ( ja mam taki patent - wkładam ciastka do reklamówki zakręcam, kładę na desce do krojenia i gniotę tłuczkiem do mięsa ). Pokruszonymi ciastkami wysypujemy formę do pieczenia.

  2. Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na sztywno, powoli wsypując cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka. Następnie w oddzielnej miseczce przygotowujemy mąki z proszkiem - mieszając je. Potem do masy jajecznej dodajemy na przemian łyżkę majonezu a potem mieszankę z mąki. Mikser powinien pracować na najniższych obrotach tak aby ciasto nie opadło. Na koniec dodajemy zapach rumowy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu odchylamy drzwi piekarnika i dajemy czas babce odpocząć.

  3. Lukier przyrządzamy tuż przed dekoracją babki. Cukier ucieramy z gorącym mlekiem aż powstanie gładka masa. Dekorujemy ciasto i posypujemy cukrową posypką.


    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń