Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie tylko Okrasa łamie przepisy ;-). Dodatek majonezu wpływa korzystnie na smak ciasta.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7861
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 288
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3090
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 590
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7861
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 288
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3090
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 590
Składniki
Formę do babki bądź keksówkę smarujemy masłem ( lub margaryną ). Herbatniki kruszymy na piasek ( ja mam taki patent - wkładam ciastka do reklamówki zakręcam, kładę na desce do krojenia i gniotę tłuczkiem do mięsa ). Pokruszonymi ciastkami wysypujemy formę do pieczenia.
Rozdzielamy jajka. Białka ubijamy na sztywno, powoli wsypując cukier. Do ubitej piany dodajemy żółtka. Następnie w oddzielnej miseczce przygotowujemy mąki z proszkiem - mieszając je. Potem do masy jajecznej dodajemy na przemian łyżkę majonezu a potem mieszankę z mąki. Mikser powinien pracować na najniższych obrotach tak aby ciasto nie opadło. Na koniec dodajemy zapach rumowy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Po upieczeniu odchylamy drzwi piekarnika i dajemy czas babce odpocząć.
Lukier przyrządzamy tuż przed dekoracją babki. Cukier ucieramy z gorącym mlekiem aż powstanie gładka masa. Dekorujemy ciasto i posypujemy cukrową posypką. Smacznego