Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka makowa z pomarańczą"
Świąteczne smaki.
Odsłon: 88
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 53
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 94
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 188
Świąteczne smaki.
Odsłon: 88
Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/buk.
Odsłon: 53
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 94
Pierniczki to smak i aromat świąt A takie nadziewane powidłami i oblane deli...
Odsłon: 188
Składniki
Ciasto: zimne białka ubij na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym. Masło stop w rondelku, ostudź. Wlej do piany, zamieszaj. Mak, mąkę i proszek do pieczenia wsyp do piany z masłem, zmiksuj.
Połowę masy przelej do posmarowanej masłem i posypanej kaszą manną formy keksowej. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki. Ułóż na cieście. Zalej resztą masy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C.
Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 170°C, przykryj papierem do pieczenia. Piecz ok. 30 minut. Ostudź.
Lukier: sok z pomarańczy utrzyj z cukrem pudrem (1-2 łyżeczki). Obficie polukruj babkę, wierzch możesz udekorować startą skórką pomarańczową.Źródło: Chwila dla Ciebie