Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka marcepanowa z mąką razową"
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 155
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 155
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Marcepan zetrzyj. Masło utrzyj z 10 dag cukru. Kolejno domieszaj żółtka. Marcepan utrzyj z cukrem waniliowym. Porcjami domieszaj do masy maślanej.
Białka ubij na sztywno, dosypując 5 dag cukru. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką razową, proszkiem do pieczenia oraz mielonymi migdałami. Porcjami wsyp do ucieranego ciasta. Delikatnie domieszaj pianę z białek. Ciasto rozdziel.
Czekoladę posiekaj, stop w gorącej kąpieli wodnej. Odłóż 2/3 przygotowanego ciasta, resztę wymieszaj z czekoladą, kakao oraz rumem i likierem migdałowym.
Formę z kominkiem posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Nałóż do niej jasne i ciemne ciasto. Obie warstwy lekko przemieszaj widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek.
Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez 45-50 minut. Studź ok. 2 godzin. Oblej ciemną i jasną polewą czekoladową. Udekoruj płatkami migdałowymi.
ok. 1 godziny i 30 minut . Studzenie ciasta ok. 2 godziny. 1 porcja ok. 440 kcal.Źródło: Tina