Do góry

Desery Przepis na:

Babka marchewkowo-orzechowa

Babka marchewkowo-orzechowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 393 Ocena: 4898

Dodano:

Odsłon: 17938

Babeczka jest mięciutka i bardzo, bardzo smaczna. Serdecznie polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej (1 szkl=250 ml)
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 150 ml oleju
  • 11/2 szkl. startej na średnich oczkach marchewki
  • 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich + 2 łyżki do dekoracji
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • Lukier:
  • 3-4 łyżki soku z cytryny + 1 szkl. cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka marchewkowo-orzechowa

Przygotowanie

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywno ze szczyptą cukru. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać trzepaczką
    żółtka z cukrem, ekstraktem waniliowym i olejem. Następnie dodać starta marchewkę i nadal mieszać. Dodawać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie wrzucić orzechy i wszystko dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka.
    Całą masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary keksówki 10x30 cm. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C. 45-50 minut. Sprawdzać patyczkiem czy babka już się upiekła.
    Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą utartą z soku z cytryny i cukru pudru. Przyozdobić orzechami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń