Do góry

Desery Przepis na:

Babka marmurkowa

Babka marmurkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 158

Dodano:

Odsłon: 6203

Przepis zasięgnięty z księgi "Kuchnia Polska". Ciasto znika w jedną chwilę. czasem warto sięgać do starych, dobrych przepisów.

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 20 dag cukru
  • 20 dag masła bądź margaryny
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki rumu lub koniaku oraz olejek rumowy (kilka kropli)
  • Olejek migdałowy (kilka kropli)
  • Płatki migdałowe - garść
  • Szczypta soli
  • Cukier puder do posypania
  • Polewa czekoladowa bądź lukier cytrynowy albo poprostu cukier puder
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Babka marmurkowa

Przygotowanie

  1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.

    Dodajemy kolejno oddzielone od białek żółtka.

    Mąkę mieszamy z proszkiem i dodajemy do masy wraz z mlekiem.

    Z białek ubijamy sztywną pianę ze szczyptą soli.

    Powstałą masę dzielimy w stosunku 1/3 do 2/3.
    Do 1/3 dodajemy kakao i alkohol oraz olejek rumowy.

    Do pozostałej, białej masy, olejek migdałowy i garść migdałów ( z migdałów można zrezygnować)

    W wysmarowaną tłuszczem i bułką tartą formę na babę z kominem kładziemy kolejno, zaczynając od jasnej masy, ciemną, jasną, ciemną i tak do wykończenia masy.

  2. Wkładamy do piekarnika na 180-190 stopni na 40 minut.

    Jeśli po 40 minutach i sprawdzeniu patyczkiem czy ciasto jest suche, wyciągamy.

    Po 15 minutach wyjmujemy ciasto z formy, posypujemy cukrem pudrem i czekamy aż wystygnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń