Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubie babki ponieważ są łatwe w wykonaniu i zawsze dobrze smakują, a ten rodzaj babki szczególnie dobrze mi się kojarzy. Pamiętam jak przygotowywałam ją z moja koleżanką i jej mamą na nasz balik karnawałowy organizowany w podstawówce.
Oddzielam żółtka od białek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę. Żółtka ucieram z cukrem na gładką masę. Masło topię i studzę. Do żółtek wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie miksuję. Dodaję białkową pianę oraz przestudzone masło i znów dokładnie miksuję.
Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao, a do drugiej posiekane migdały.
Formę smaruję masłem. Ciasto przekładam łyżką, naprzemienne raz ciasto z kakaem, raz ciasto z migdałami. Babkę piekę 45 minut w temperaturze 200 st. C. Wystudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.
Szybka i prosta babka, bardzo pyszna i pachnąca. Idealna do kawy lub herbaty....
Odsłon: 2660
Poznaj prosty i sprawdzony przepis na babkę marmurkową. Zawsze wychodzi, jest...
Odsłon: 8650
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1873
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 213
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 169
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 238
Zupa z bobem to ciekawa propozycja na letnie pierwsze danie. Duża ilość warzy...
Odsłon: 97
Gruzińskie czkmeruli to jedno z klasycznych dań tamtego rejonu. Pierwotnie by...
Odsłon: 1873
Serniki są jednymi z najpopularniejszych i najbardziej lubianych ciast, które...
Odsłon: 213
Młoda kapusta z kiełbasą zawsze pojawia się na stołach, kiedy zaczyna się sez...
Odsłon: 169
Rolada z kurczaka z warzywami z tego przepisu to bardzo nietypowa i ciekawie...
Odsłon: 238
Zupa z bobem to ciekawa propozycja na letnie pierwsze danie. Duża ilość warzy...
Odsłon: 97
Składniki
Oddzielam żółtka od białek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę. Żółtka ucieram z cukrem na gładką masę. Masło topię i studzę. Do żółtek wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie miksuję. Dodaję białkową pianę oraz przestudzone masło i znów dokładnie miksuję.
Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao, a do drugiej posiekane migdały.
Formę smaruję masłem. Ciasto przekładam łyżką, naprzemienne raz ciasto z kakaem, raz ciasto z migdałami. Babkę piekę 45 minut w temperaturze 200 st. C. Wystudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto Afrodyta
Desery
Rogale z pysznym nadzieniem.
Desery
Deser Chia z porzeczkami
Desery
Monoporcja maycha latte -naturalny, zdrowy energetyk
Ciasto Afrodyta
Nieco zmodyfikowany przepis siostry Anastazji na przepyszne ciasto Afrodyta....
Odsłon: 4
Rogale z pysznym nadzieniem.
Ekspresowe rogaliki z francuskiego ciasta z pysznym nadzieniem z białego maku...
Odsłon: 14